latinica | ћирилица

„ЗРЕПОК“ СА ЗРЕЊАНИНСКИМ „БИД“-ом НА СТУДИЈСКОМ ПУТОВАЊУ У ЕНГЛЕСКОЈ

27.03.2011

На позив Зрењанинског „БИД“-а (зоне унапређеног пословања), „ЗРЕПОК“ је узео учешће у пројекту под називом „Јачање капацитета зона унапређеног пословања у Србији”. Носилац овог пројекта је Зрењанински „БИД“, а главни партнер Британска асоцијација „БИД“-ова. Учесници овог пројекта су и свих 8 преосталих „БИД“-ова у Србији. Сврха овог пројекта је афирмација и унапређење рада и функционисања „БИД“-ова у Србији. У оквиру овог пројекта, који је финансиран од стране Савета Европе са 103 хиљаде евра, организована је и студијска посета Великој Британији, односно „БИД“-овима у централној Енглеској, у периоду од 21. до 26. марта. „ЗРЕПОК“ је на овом студијском путовању представљао председник, Драган Видаковић.

 

У оквиру пројекта, реализована је, у два наврата, током новембра месеца прошле године, посета представника Асоцијације Британских БИД-ова, Зрењанину. Приликом прве посете, „ЗРЕПОК“ је угостио директорку и менаџерку Националног саветодавног тела за БИД Велике Британије Џеки Рајли и Хелен Смит.
У оквиру друге посете, организована су предавања на којима су имали прилике да учествују предузетници који послују у оквиру Зрењанинског „БИД“-а, али и представници преосталих 8 „БИД“-ова који постоје у Србији.
Сврха ових предавања је била да се пренесу позитивна искуства Британских „БИД“-ова члановима и представницима српских „БИД“-ова.
Студијско путовање у Енглеској је трећа фаза реализације овог пројекта и у оквиру њега, 12 представника Зрењанинског „БИД“-а је добило могућност да се упозна са радом и организацијом неколико „БИД“-ова из Енглеске. Делегацију су чинили представници локалне управе: Зорица Денда, помоћница градоначелника задужена за културу, Золтан Ковач, начелник Комуналне инспекције и члан УО Зрењанинског „БИД“-а и Марија Хармат из кабинета председника скупштине града у својству преводиоца. Од предузетника, у делегацији су били: Јелена Достанић („КАФЕ КАФЕ“), Наталија Палинкаш („МОДЕРНА“) и Драган Гладић (бивши кафе „КОРЗО“).
Од представника великих фирми који послују у оквиру Зрењанинског „БИД“-а у делегацији су били: Тодоровић Биљана („ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ“) и Дејан Вујовић („RAIFFEISEN BANK“).
За представника организација и удружења из невладиног сектора који окупља пословне људе, изабран је „ЗРЕПОК“ и његов председник је био члан делегације.
Делегацију су предводили Весна Пишчевић, менаџер Зрењанинског „БИД“-а и председник Управног одбора Марјан Рончевић.
Као званични преводиоц у делегацији је била Светлана Вукобратовић, професорица из једне средњошколске установе у Зрењанину.

 

(заједничка фотографија целокупне делегације начињена у Стратфорду на Ејвону: Стоје са лева на десно: Владо Дашић, Биљана Тодоровић, Весна Пишчевић, Наталија Палникаш, Јелена Достанић, Светлана Вукобратовић, Марија Хармат, Драган Гладић, Дејан Вујовић, Зорица Денда, Золтан Ковач, Маријан Рончевић и Драган Видаковић)

 

Студијско путовање је организовано у периоду од 21. до 26. марта и у оквиру овог путовања посећени су градови различитих величина из централне Енглеске: Лемингтон, Бирмингем, Стратфорд на Ејвону, Рагби и Лондон.
Домаћини су били пословично уздржани али и веома љубазни и у потпуности спремни да дају одговоре на сва питања која су чланови делегације постављали. Посета је изузетно добро организована и осим презентација представника Енглеских „БИД“-ова на којима су гости из Зрењанина имали прилике да се упознају са њиховим начином рада и решавањем проблема са којима се суочавају, веома је значајно и то што су Зрењанинци имали прилике да разговарају са предузетницима и привредницима који послују у тим зонама што представља веома драгоцено искуство.
Концепт „БИД“-ова је да су то у суштини пословна удружења која настоје да окупе све оне који послују на некој заокруженој територији на којој је велика концентрација „бизниса“ (пословне зоне – обично централна језгра градова), а са основном мисијом која се најбоње види из њихових слогана: „ЧИСТИЈЕ, УРЕЂЕНИЈЕ, ЗЕЛЕНИЈЕ, АТРАКТИВНИЈЕ И СИГУРНИЈЕ“.
Сврха њиховом рада је да се те зоне издвоје у односу на друге и на тај начин привуку посетиоци - купци у тим зонама, како би се осећали пријатније, да се дуже у њима задржавају и да остављају више новца у њима.
У оквиру њиховог деловања је и организација разних маркетиншких и културно – забавних активности који имају за циљ да њихову зону учине атрактивнијом за посетиоце.
Обзиром да су многи од послова којима се баве „БИД“-ови у директној надлежности локалних самоуправа па и државе (комунални послови као што је чишћење, озелењавање итд.), у Британији су организовање „БИД“-ова уредили законом тако да је учешће у њиховом раду и финансирање обавезно не само од стране оних који у њима послују већ и од стране државе и градских управа. „БИД“-ови у Великој Британији послују од пре двадесетак година, а законом је њихово пословање уређено од 2004. године. Резултат њиховог рада је сасвим очигледан и у то је делегација из Зрењанина имала прилике да се увери управо у току овог студијског путовања за које се процењује да је било од изузетне користи за све чланове Зрењаниске делегације.
Мотив „ЗРЕПОК“-а за подршку Зрењанинском „БИД“-у у овом пројекту јесте опредељење „ЗРЕПОК“-а као организације да даје подршку свим оним појединцима, организацијама и институцијама који својим ангажовањем доприносе основној визији „ЗРЕПОК“-а: град Зрењанин и регион средњебанатског округа једна од најпожељенијих средина за живот и рад у Србији! Уверени смо да ће искуство које су чланови Зрењанинске делегације стекли током студијске посете управо допринети остварењу ове визије.

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија