latinica | ћирилица

„ЗРЕПОК“ ПОТПИСАО УГОВОР О САРАДЊИ СА „НАЛЕД“- ом И ПАРТНЕРСТВУ СА РПК, ОУП и УПС – ПОСЛОДАВЦИ ЗРЕЊАНИНА

06.04.2011

У просторијама „ЗРЕПОК“-а, са почетком од 13ч. свечано су потписана два веома важна споразума. Први је Споразум о сарадњи између „ЗРЕПОК“-а и „Националне алијансе за локални економски развој – НАЛЕД“, а други је Споразум о партнерству и сарадњи на изради пројекта „ЗРЕЊАНИНСКА СИВА КЊИГА“ између „ЗРЕПОК“-а као носиоца пројекта, са једне стране, и Регионалне привредне коморе Зрењанин, Општег удружења предузетника Зрењанин и Уније послодаваца Србије – Послодавци Зрењанина са друге стране. У име „ЗРЕПОК“-а Споразуме је потписао председник Драган Видаковић, у име „НАЛЕД“-а председник Управног одбора Владимир Чупић, у име РПК Зрењанин, председник мр Милан Радовановић, у име ОУП-а, председник Мирослав Ђурић, а у име УПС – Послодавци Зрењанина, председник УПС-а Небојша Атанацковић. Свечаном потписивању споразума су присуствовали начелница Средњебанатског управног округа Тања Дуловић, заменик градоначелника Зрењанина Горан Каурић, председник Општине Житиште Драган Миленковић, као и представници медија. Овим поводом, издато је и САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ У ВЕЗИ ПОТПИСАНИХ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ И ПАРТНЕРСТВУ.

 

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владимир Чупић је на свечаном потписивању Споразума о сарадњи изјавио: „НАЛЕД је у ЗРЕПОК-у препознао једну организацију искусних, компетентних и добро организованих људи, а да је иницијатива да се овакав један споразум о сарадњи потпише оберучке прихваћена од свих релевантних институција и органа у Зрењанину што потврђује НАЛЕД-ову констатацију да се овде ствари добро одвијају и да су људи свесни да има проблема и да могу сами да их реше ако заједно седну за сто и нађу решење које је најбоље за локалну самоуправу и привреду истовремено. Чупић је рекао још и то да, нажалост, организација као што је ЗРЕПОК, има мало у Србији и да ће споразум који је данас потписан послужити као модел за будуће споразуме које ће НАЛЕД потписивати са релевантним организацијама из других локалних самоуправа.“

 

 

 

У свом обраћању пристунима, председник ЗРЕПОК-а, Драган Видаковић, подсетио је да је ЗРЕПОК остварио први контакт са НАЛЕДОМ, у јесен прошле године приликом сертификације града Зрењанина у погледу повољног пословног окружења, када је НАЛЕД у ЗРЕПОК-у препознао компетентну организацију искусних пословних људи који могу не само да квалификовано оцене амибијент у којем послују већ и да дају значајан допринос његовом унапређењу и који могу бити квалитетни и поуздани партнери на локалу.

 

У наставку излагања, Видаковић је рекао: „Искрено задивљени оним што је НАЛЕД досад урадио и што ради, а нарочито кампањом под називом „ИЗ ЛАВИРИНТА“ у оквиру које је настала „СИВА КЊИГА“ која се бави сечом непотребних прописа и законских регулатива који оптерећују пословање привреде у Србији, ЗРЕПОК је добио инспирацију да подржи целу акцију тиме што ће свести ово деловање на локал. Наиме, не мали број прописа који директно утичу на предузетнике и привреднике је у надлежности локалних самоуправа и у значајној мери утичу на пословну климу и конкурентност региона. Тако је настао пројекат којем је ЗРЕПОК логично дао назив „ЗРЕЊАНИНСКА СИВА КЊИГА“, а којим жели да се укаже на административне и процедуралне препреке у оквиру прописа и одлука које се налазе у надлежности локалних самоуправа Средњебанатског округа, као и да изнесе своје предлоге за њихово превазилажење. С обзиром да је ЗРЕПОК директно учествовао у јавним расправама које су отваране по питањима доношења одлука које се тичу пословања привреде и предузетника у Зрењанину, стекао је значајно искуство у погледу идентификације проблема у доношењу одлука у надлежности локалне самоуправе“.

 

 

Председник ЗРЕПОК-а Драган Видаковић је, потом, са великим задовољством истакао и то да је за реализацију овог пројекта ЗРЕПОК придобио подршку и свих релевантних организација које окупљају предузетнике, привреднике и послодавце уопште са територије Средњебанатског округа, а то су Регионална привредна комора Зрењанин, Опште удружење предузетника Зрењанин и Унија послодаваца Србије – Послодавци Зрењанина, те је данас и са овим организацијама ЗРЕПОК потписао Споразум о сарадњи и партнерству на изради пројекта "Зрењанинска сива књига".

 

Да је „ЗРЕПОК“ озбиљно присутупио овом пројекту, говори и то да је за вођу на пројекту ангажован Лазар Ерне , дугогодишњи и веома искусни банкар, привредник и друштвено ангажовани делатник.

 

 

Свечаном потписивању споразума су присуствовали и бројни новинари, а на питање новинара да ли ће „Зрењанинска сива књига“ имати више белих или црних страница, председник ЗРЕПОК-а Драган Видаковић је одговорио да ће људи који буду радили на овом пројекту настојати да ова књига буде што беља, а да ли ће то тако бити не зависи само од реализатора пројекта већ зависи и од локалне самоуправе која одлучује о томе да ли ће прихватити дате сугестије и решити проблеме са којима се суочавају и привреда и грађани.

 

На крају свог излагања, Видаковић је подвукао да су кључне поруке са овог скупа и потписивања споразума следеће:

 

  1. Потписивањем споразума са НАЛЕД-ом, ЗРЕПОК добија моћног савезника на националном нивоу, а НАЛЕД у ЗРЕПОК-у кључног партнера на локалном нивоу за остваривање заједничког циља промене пословне климе у нашој земљи, и локалу посебно, у правцу стварања бољег пословног амбијента и услова за бржи раст економије;
  2. Потписивање споразума између ЗРЕПОК-а са једне и РПК, ОУП и УПС као партнера са друге стране, је сасвим јасан знак да смо јединствени и чврсто решени да истрајемо у борби за превазилажење бројних проблема са којима се суочавају предузетници и привредници Средњебанатског округа;
  3. Носиоци најодговорнијих функција локалне власти града Зрењанина и општина Средњебанатског округа МОГУ И МОРАЈУ рачунати на потписнике данашњих споразума.Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија