latinica | ћирилица

„ЗРЕПОК“ ПОСЕТИЛИ УГЛЕДНИ ПРИВРЕДНИЦИ КРУШЕВЦА

21.12.2010

На основу покренуте иницијативе групе угледних привредника и пословних људи из Крушевца, организована је посета делегације Крушевачких привредника „Зрењанинском пословном кругу“ и њено учешће у делу радног састанка Извршног одбора „ЗРЕПОК“-а. Циљ овог састанка је био да се Крушевачки пословни људи подробније упознају са идејом настанка и начином организовања и функционисања „ЗРЕПОК“-а. Наиме, ова група привредника представља иницијативни оснивачки одбор који би желео на основу позитивног примера и искуства „ЗРЕПОК“-а да оснује сличну организацију успешних пословних људи у свом граду.

 

Делегацију Куршевачких привредника су чинили: Бобан Милошевић, власник стоваришта грађевинског материјалa и сувласник предузећа за инвестиције и извођење грађевинских радова „МИЛОШЕВИЋ“ д.о.о, Александар Андрејић, власник предузећа које се бави дистрибуцијом пића „ЛАМЕЛА ПРОМЕТ“, Перица Јанковић, власник предузећа „ЕКО-МЛЕК“, фарме свиња, агроцентра, неколико велепродаја и бензинских пумпи у Крушевцу и Слободан Марковић власник фабрике топлоцинкованих конструкција „ЦИНКАРА“.

 

На самом почетку састанка председник ЗРЕПОК-а Драган Видаковић је у кратким цртама гостима представио Удружење и његове чланове, а потом је реч препустио и осталим члановима који су рекли основне податке о себи и предузећима чији су власници.

 

Гости су представили себе и своја предузећа у кратким цртама, након чега је Слободан Марковић власник фабрике топлоцинкованих конструкција „Цинкара“, рекао да они већ неколико месеци разговарају о томе да формирају удружење и да су имали неколико састанака до сада. Они су на интернету гледали каква све слична удружења постоје у Србији и закључили су да је ЗРЕПОК пример тога чему они теже, те би желели да прекопирају статут и остала документа ЗРЕПОК-а и прилагоде их својој средини, а да би од чланова ЗРЕПОК-а волели да добију и неке савете и смернице за рад.

 

Председавајући ЗРЕПОК-а је гостима пренео како је текао ток формирања ЗРЕПОК-а, израде докумената, који су циљеви организовања и шта ЗРЕПОК има за мисију и визију, као и то која су поља деловања Удружења и акције и пројекти који су до сада реализовани. Он им је упутио и неколико добрих савета на основу нашег досадашњег искуства.

 

Члан ИО ЗРЕПОК-а Будимир Јовановић је госте упозорио да је за ангажман овог типа потребна велика жртва, посебно од стране водећих људи и да је неопходно да рачунају на бројне проблеме и потешкоће у реализацији своје идеје. Јовановић је рекао и да се чланови ЗРЕПОК-а не слажу увек око свега и да се понекад воде жучне расправе међу њима, али да се увек све одлуке доносе већином гласова и да пракса по правилу покаже да су то и најбоља решења.

 

Бобан Милошевић је рекао да су проблеми у Зрењанину и Крушевцу слични и да смо сви ми у Србији у раљама политике, чега нам је свима доста, те да су они решили да се удруже и покушају да промене нешто у свом граду и да покушају да утичу на политику како би могли и да утичу на доношење одлука у Крушевцу који се тичу живота и града његових грађана. До сада је у преговорима око формирања удружења учествовало пет привредника и оквирни договор је постигнут, али имају проблем са тим што су сви презаузети ангажовањем у својим предузећима, те немају довољно времена да се баве организовањем око ове идеје. Милошевић је рекао и да сматра да је интерес целе земље да се удружења попут ЗРЕПОК-а оформе у целој Србији и да се касније на неки начин увежу, а да им је план да њихово удружење по узору на „ЗРЕПОК“ носи назив „Крушевачки пословни круг - КРУПОК“.

 

Члан ИО ЗРЕПОК-а Драгољуб Бјелоглав је рекао да је веома важно да у старту обезбеде средства за нормално функционисање удружења и како би се обезбедила од почетка његова самоодрживост и независност од спољних утицаја. Он је напоменуо да мора да постоји крајње отворен однос међу члановима и да је битно да им је град у ком живе у срцу, као што је Зрењанин у срцу свим члановима ЗРЕПОК-а.

 

Председавајући ЗРЕПОК-а Видаковић је госте обавестио да је стручни консултант Удружења израдио нацрт пројекта који се односи управо на промоцију оваквог вида удруживања предузетника који је остварен у ЗРЕПОК-у и да ЗРЕПОК сматра да је управо то будућност цивилног друштва у Србији које ће бити контратег политици, односно њен својсеврсни контролор.

 

Сви чланови ИО ЗРЕПОК-а су изразили своје задовољство што су привредници из других градова у Србији заинтересовани да прихвате модел удруживање који су осмислили оснивачи „ЗРЕПОК“-а и понудили помоћ свакоме ко жели да оформи удружење по угледу на наше. Привредницима из Крушевца дато је и одобрење да у изради својих докумената, којима ће бити извршена унутрашња организација Удружења које планирају да оснују, користе сва документа које је усвојио ЗРЕПОК.

 

Учесници овог састанка су се сложили да би било добро да се једнога дана у свим већим градовима у Србији формирају удружења по угледу на ЗРЕПОК која би се потом удружила и заједно дејствовала са циљем да промени квалитет живота у нашој земљи на боље.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија