latinica | ћирилица

„ЗРЕПОК“ ПОСЕТИЛИ УГЛЕДНИ ПРИВРЕДНИЦИ ИЗ ЖИТИШТА

01.02.2011

Одржан је састанак представника привредника из Житишта и делегације ЗРЕПОК-а. Иницијативу за овај састанак поднели су Житиштански привредници који раде на оснивању „Алијансе за развој општине Житиште“ и који би желели да успоставе партнерски однос са ЗРЕПОК-ом. Делагацију из Житишта чинили су Председник Удружења предузетника Житишта Станко Влаисављевић и Председник Месне заједнице Житиште и Саветник Председника Општине Житиште Душко Кочалка, док су састанку испред ЗРЕПОК-а присуствовали члан Извршног одбора Драгољуб Бјелоглав, оснивач Милоје Тодоровић и ПР-Секретар Удружења Јасмина Крецул.

 

На самом почетку састанка, члан Извршног одбора ЗРЕПОК-а, Драгољуб Бјелоглав је упознао присутне са идејом и начином настанка „ЗРЕПОК“-а, процесом формирања удружења, његовој мисији, визији и циљевима, који су постали саставни део статута и осталих аката Удружења.
Он је напоменуо и да је ЗРЕПОК склопио уговоре о сарадњи са неколико организација у удружења, чиме је стекао утицај и ван Зрењанина, а да предстоји и потписивање уговора о сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој.
Бјелоглав је потом, детаљно упознао госте са свим активностима и акцијама које је „ЗРЕПОК“ спровео у првој години свог рада и централним пројектом за 2011.годину, пројектом израде „Зрењанинске сиве књиге“.

 

Председник Удружења предузетника Житишта Станко Влаисављевић је изнео основне податке о удружењу на чијем је челу. Наиме, ово удружење је основано пре 4 године и то при Привредној комори. До сада су се бавили успостављањем боље сарадње са локалном самоуправом и организацијом „Чикен феста“, као начина промоције Житишта и потенцијала које оно поседује. Влаисављевић је рекао да су установили да су као удружење достигли врхунац, а да притом никакаву подршку или позитиван повратни сигнал од Привредне коморе нису добили, те су решили да оснују нову организацију коју ће назвати „Асоцијација за развој Општине Житиште“ у којој би окупили све привреднике и организације које постоје на територији ове општине и које својим радом доприносе развоју Житишта и околине. Он је напоменуо да би им у овим активностима била значајна помоћ ЗРЕПОК-а, те да би желели да успоставе сарадњу са нама.

 

Бјелоглав је рекао да сматра да је то добра идеја. Четири члана ЗРЕПОК-а своје пословање везује за ово подручје и зато има интереса да се пословни амбијент у овој општини побољша. Он је напоменуо да ЗРЕПОК за циљ има развој целокупног средњебанатског региона и пољопривреде, те да привредници из Житишта могу да очекују помоћ било какаве врсте од ЗРЕПОК-а.

 

Председник Месне заједнице Житиште и Саветник Председника Општине Житиште Душко Кочалка изнео је низ проблема са којима се сусрећу привредници у овој општини, међу којима су најизраженији проблем „сиве економије“ и лош рад инспекцијских служби, али и проблем плаћања такси СОКОЈ-у. Кочалка каже да се становници Житишта већ годинама залажу да у овој општини буде формирана индустријска-радна зона за коју већ постоји основа, али да не наилазе на подршку виших нивоа власти, те да не могу да обезбеде неопходна финансијка средстав за то. Проблем је и то што је у Житишту извршено много лоших приватизација због којих је, између осталог, Житиште сада на листи неразвијених, односно девастираних општина у Србији.

 

Влаисављевић каже да ће Асоцијација за развој Општине Житиште, уколико буде добила подршку ЗРЕПОК-а, бити озбиљније схваћена јер ће тада сви са којима буду разговарали и преговарали знати да иза Асоцијације стоји озбиљно, јако и утицајно удружење које има успостављену сарадњу и са организацијама републичког карактера.

 

Оснивач ЗРЕПОК-а Милоје Тодоровић је рекао да поздравља жељу Житиштанаца да промене нешто у својој средини, јер је то идеја којом су се носили и оснивачу ЗРЕПОК-а при формирању удружења. Он је рекао да ЗРЕПОК чини све како би имао утицаја на доношење одлука за које сматра да су од пресутног значаја за функционисање и развој Зрењанина, а да на проблеме који се јављају на републичком нивоу утиче путем својих партнера, пре свега Уније послодаваца Србије. Тодоровић је рекао да облик сарадње између ЗРЕПОК-а и „Асоцијације за развој општине Житиште“ може да буде дефинисан и преточен у уговор о који би удружења потписала, али да одлуку о томе треба да донесе скупштина ЗРЕПОК-а која ће се састати следеће недеље.

 

Бјелоглав је рекао да ће он и Тодоровић предлоге и идеје изнете на овом састанку пренети осталим члановима ЗРЕПОК-а на наредој скупштини и да ће ЗРЕПОК-у бити драго да својим искуствима, знањем, утицајем и контактима, помогне људима који желе да унапреде живот у својој општини, а самим тим и целом региону средњег Баната.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија