latinica | ћирилица

„ЗРЕПОК“ НА ЈАВНОЈ РАСПРАВИ О „ДАНИМА ПИВА“

08.04.2010

У четвртак 8. Априла, у организацији градске управе, у сали градског већа Зрењанина, одржана је јавна расправа о манифестацији „ДАНИ ПИВА“ која се ове године одржава по 25. Јубиларни пут. Обзиром да је ово веома значајна градска манифестација која се налази на прекретници због мноштва питања на која треба дати одговор, ЗРЕПОК је узео учешће на јавној расправи и дефинисао своје ставове по постављеним питањима која су изнета на јавној расправи.

 

На јавној расрпави је отворено мноштво питања која муче организаторе ове манифестације, а ЗРЕПОК је изабрао 5 најзначајнијих и на скупштини једногласно усвојио јединствене ставове по тим питањима:

 1. Да ли је Зрењанину потребна манифестација „Дани пива“?
  ДА, и оснивачи ЗРЕПОК-а сматрају да после 25 година континуираног постојања ове манифестације, овакво питања не би требало више да се поставља;
 2. Да ли сматрате да манифестација треба да промени свој назив, и уколико сматрате да је то потребно, у ком правцу?
  ЗРЕПОК сматра да у називу манифестације обавезно треба да остане назив „ДАНИ ПИВА“ јер је та манифестација као таква прихваћена у народу и постоји навика у погледу њеног основног назива, али исто тако, да би могло бити прихватљиво (можда и пожељно) да се уз тај назив придода префикс или суфикс који би могао да временом омогући проширење теме и садржаја ове манифестације;
 3. Да ли сматрате да „Дани пива“ треба да се преселе на „Мотел“ или њихово одржавање треба, традиционално, да остане на трговима Зрењанина?
  Било би веома лоше кад би се „ДАНИ ПИВА“ преселили на „Мотел“, јер је једна од основних предности Зрењанина и ове манифестације управо то што се одржава на градским трговима, што су они широки и лепи и омогућују да се на њима зрењанинци окупе породично. На изолованом и полумрачном мотелу то би само било одредиште за алкохолилчаре и то би био сигуран пут ка гашењу ове манифестације која је давно превазишла и пивару и пиво и постала права породична манифестација. Управо се у овоме зрењанинска манифестација разликује од других сличних као што су „BEER FEST“ у Београду;
 4. Да ли по вашем мишљењу „Дани пива“ треба да се професионализују?
  Свакако да, али ЗРЕПОК сматра да је немогуће пронаћи довољно интереса да би се пронашле фирме или појединци који би од ове манифестације направили озбиљан бизнис у којем би могли задовољити и властити и интерес града. У сваком случају ни ова ситуација (у којој о овој манифестацији брине импотентни и незаинтересовани Туристички центар и бирани чланови организационог одбора на чији избор превасходно утиче политика и опције које су пролазне и тако размишљају о свему па и о овој манифестацији) – није добра и не води никуд. Вероватно да решење треба тражити негде између: у партнерству приватног и јавног сектора у којем би се озбиљној и доказаној приватној иницијативи омогућило да уложи сопствена средства и покуша да од ове манифестације направи и добар бизнис, али и граду омогући да има директан и одлучујући надзор како се не би дозволило да се по било коју цену инсистира само на профиту – јер би се у том случају изгубиле основне тековине ове манифестације: традиционално породично окупљање зрењанинаца крајем августа сваке године у којем има места за све од 7 до 77 година и којој се радују сви они којима је стало до овог града.
 5. Да ли град Зрењанин треба да узме учешће у пропалој приватизацији зрењанинске Пиваре?
  Град Зрењанин треба да искаже свој интерес за судбину пиваре која је била једна од најстаријих на Балкану и која је дуго представљала заштитни знак града. То треба да ураде изабрани представници и то не само због Дана пива већ и због судбине простора на којем се налази пивара, а који је веома интересантан и важан за град. Мислим да би добра идеја била да се преко градоначелника иницира у надлежном министарству за приватизацију убрзање поступка поништаја приватизације пиваре (као што је то урађено у Јагодини где је пивару приватизовао исти човек који је купио и зрењанинску пивару). Осим тога, требало би можда организовати и округли сто заинтересовних предузетника и привредних субјеката за ову тему на којем би се могло доћи до закључка да ли најпре постоји интерес привредника града за ову врсту бизниса, а потом би се могло закључивати на који начин би град ту могао да се укључи и, евенутално, помогне у обнови пиварске производње у граду.
 6. Да ли је примерено да се одржавају „Дани пива“ у граду без пиваре?
  Пиваре нема већ 5 година, а „ДАНИ ПИВА“ још увек функционишу као што ни Бегеја одавно нема код тениских терена а има моста. Можда то може да буде и заштитни знак који би само допринео промовисању ове манифестације. ЗРЕПОК је мишљења да питање постојања пиваре у граду није пресудно за одржавање манифестације Дани пива. Дакле, ова манифестација је постала већ део и културног и историјског наслеђа ове средине и њена судбина је одавно превазишла судбину пиваре па је одговор ЗРЕПОК-а да није не примерено да се оваква манифестација одржава и без фабрике пива у Зрењанину.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија