latinica | ћирилица

„ЗРЕПОК“ НА ТРЕЋЕМ КРУГУ ПРЕГОВОРА УПС-а И СИНДИКАТА ИЗ ГРАНЕ ГРАЂЕВИНАРСТВА

25.10.2010

Настављени су разговори шефова преговарачких тимова Уније послодаваца Србије и репрезентативних синдиката, а у вези са усаглашавањем текста посебног колективног уговора за грану грађевинарства и индустрије грађевинског материјала. ЗРЕПОК је и на овом састанку представљао Милан Бошковић, директор зрењанинског „Неимар“-а.

 

Тема је била област безбедности и здравља на раду. Преговарачки тимови су прешли целу област и усагласили се готову по свим ставкама. Нерешено је остало питање оснивање фонда солидарности за превенцију и рехабилитацију у фирми, а на терет послодавца и то у износу од 0,2% на исплаћене зараде.

 

Разговори су трајали више од 5 сати и били су веома напорни посебно из разлога што се преговарало око сваке, па и најмање ситнице. Представник ЗРЕПОК-а Милан Бошковић је кроз преговоре успео да се избори за низ решења која су другачија него што их је синдикат предложио.

 

Наставак преговора заказан је за уторак 2.новембар, а тема ће бити зараде. До тада Управни одбор УПС треба да да сагласност на део колективног уговора око ког су се синдикати и послодавци усагласили. Став преговарачког тима УПС-а је да треба усагласити цео текст колективног уговора, али да постоје два веома битна услова:

  1. Колективни уговор за грану грађевинарства и индустрије грађевинског материјала биће потписан тек кад Влада Републике Србије одобри неки уступак грани грађевинарства (порези, доприноси и сл.) јер је најизраженији интерес Владе да покаже како постоји социјални дијалог
  2. Сам текст треба да садржи одредбу да производи правно дејство тек када надлежно министарство, тачније министар рада и социјалне политике Расим  Љајић,  пропише проширено дејство тог уговора и на послодавце који нису чланови УПС-а.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија