latinica | ћирилица

„ЗРЕПОК“ НА ПРОМОЦИЈИ „СИВЕ КЊИГЕ“ И ДОДЕЛИ НАГРАДЕ РЕФОРМАТОР ГОДИНЕ

14.12.2010

На позив Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) делегација „Зрењанинског пословнок круга“ присуствовала је завршном годишњем догађају ове организације, промоцији „Сиве књиге“ и додели награде „Реформатор године“. Делегацију ЗРЕПОК-а су чинили председник Драган Видаковић, чланови Извршног одбора Будимир Јовановић и Драгољуб Бјелоглав и ПР-секретар Јасмина Крецул.

 

У првом делу програма презентовано је треће издање „Сиве књиге“, књиге која садржи предлоге за поједностављење административних препрека за пословање у Србији. Од почетка акције до данас у потпуности је спроведено само 6 од укупно 75 препорука датих у „Сивој књизи“, а 10 је делимично спроведено или је у поступку спорвођења. Ова акција је један од најзначајних НАЛЕД-ових пројеката и редовна годишња активност. НАЛЕД ће наставити праксу подстицања ресорних министарстава и регулаторних тела да спроведу препоруке наведене у „Сивој књизи“ и на тај начин, без издвајања средстава понуде конкретне погодности и олакшају пословање у Србији, а јавност ће редовно бити извештавана о напретку у степену реформисаности администрације и спремности државних институција да прерасту у ефикасан и транспарентан сервис на услузи својим корисницима.

 

 

НАЛЕД је припремио "сиву" и "белу" листу институција коју је објавио у "Сивој књизи". Тако се на "белој", позитивној листи, између осталих, нашло Министарство телекомуникација и информатичког друштва, због тога што је Србија на 30. месту међу 139 посматраних држава према доступности широкопојасног интернета и Министарство финансија, јер је Србија на 15. од 183 места према лакоћи добијања кредита. На "белој" листи су и Министарство економије и регионалног развоја, због скока од 42 места у погледу броја процедура за оснивање привредног субјекта и помака за 15 места због унапређења процедуре за затварање предузећа.

 

На "сивој листи" су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, због пада од 36 места у погледу јавних трошкова у области пољопривреде, као и Министарство економије и регионалног развоја због пада од осам места у погледу оснивања нових предузећа. На овој листи је и Министарство трговине, јер је Србија на 138. месту међу 139. држава у погледу раширености монопола и на 137. месту у погледу ефикасности анти-монополске политике, као и Министарство животне средине и просторног планирања, због тога што се Србија налази на 176. од 183 места по року потребном за добијање грађевинске дозволе.

 

Промоцији "Сиве књиге" присуствовао је и шеф канцеларије Светске банке у Србији Лу Брефор, који је истакао да Србија мора да настави са креирањем атрактивног пословног амбијента и да не може да себи приушти да остане на ниском економском развоју. Он је истакао да се у Србији мора смањити број сиромашних, створити економске шансе и отворити нова радна места и нагласио да несумњиво значајну улогу у томе има и јавни сектор.

 

На слици са лева на десно: Андреа Вугриновић, стручњак за локални економски развој из Хрватске, Бранко Радуловић руководилац економског тима Јединице за спровођење СРП,Гордана Опачић-Зечевић начелник Одељења за анализу утицаја прописа, Министарство за економске односе и регионалну сарадњу из Републике Српске и Душан Васиљевић, саветник за регулаторну реформу НАЛЕД-а, Југослав Ћосић новинар Б92

 

Гости на промоцији "Сиве књиге" су били и стручњаци из Хрватске и Републике Српске, који су радили на "гиљотини" прописа и том приликом истакли да је, поред ефективних и добрих служби које спроводе поступак и процењују ефекте укидања прописа, потребна и политичка воља да се промене закони и укину процедуре које оптерећују привреду.

 

Руководилац економског тима Јединице за спровођење Свеобухватне реформе прописа (СРП) Бранко Радуловић изјавио је да би до фебруара наредне године требало да буде примењено 80 одсто препорука НАЛЕД-а. Он је рекао да ће многе препоруке бити спроведене усвајањем измена Закона о привредним друштвима, Закона о лизингу и Закона о платном промету.

 

Национална алијанса за локални економски развој доделила је награде за реформатора године: министру одбране Драгану Шутановцу, градоначелнику Београда Драгану Ђиласу, поверенику за информације од јавног значаја Родољубу Шабићу, директору Регионалног центра Пореске управе у Новом Саду Зорану Радоману и генералном директору Аеродрома "Никола Тесла" Велимиру Радосављевићу.

 

Према образожењу НАЛЕД-а, министар одбране Драган Шутановац успешно je спровео једну од највећих и најбржих реформи у 2010. години - професионализацију Војске Србије. Шутановац је на додели рекао да су реформе које се спроводе у Војсци Србије реформе које немају крај.

 

"Сви министри и начелници генералштабова са којима сам имао прилику да разговарам налазе се у неком процесу реформи, али морам да кажем да је наш старт био лошији и да смо у изузетно кратком временском року достигли стандард коме теже и неке земље које су одавно пре нас стартовале", рекао је Шутановац.

 

Градоначелник Београда Драган Ђилас добио је награду за најбољег реформатора јер је, између осталог, учинио доста на реформи јавне управе, улагању у градску инфраструктуру, али и на имплементацији социјалне и здравствене заштите, образложио је НАЛЕД.

 

"Око 230 километара асфалтираних путева, почетак изградње моста на Ади, значајна улагања у изградњу и реконструкцију школских установа, обједињене јавне набавке, убразање рада градског парламента, пројекти у области станоградње, само су неки од резултата за које је заслужан градоначелник Београда", наводи се у образложењу.

 

Ђилас је новинарима рекао да награда није само његова, већ свих људи који са њим воде град и истакао да се у Србији више постиже "ако има мање политике, а више рада".

 

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић истакао је да му је награда посебно драга, имајући у виду да је у основи идеје о реформи демистификација власти, која не би требало да представља ништа друго до својеврсни сервис грађана.

 

На слици са лева на десно: Градоначелник Београда, Драган Ђилас, Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик,Министар одбране Драган Шутановац, заменик шефа делегације Европске уније Адриано Мартинс, председник УО НАЛЕД-аВладимир Чупић, Директор Регионалног центра Пореске управе у Новом Саду Зоран Радоман, генерални директор Аеродрома "Никола Тесла" Велимиру Радосављевићу.

 

Додели награда присустовали су и амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик и заменик шефа делегације Европске уније Адриано Мартинс, који су истакли значај даљег унапређења правне сигурности у Србији и хармонизације прописа са Европском унијом.

 

Ворликова је истакла да је Србији потребно што више реформатора и људи са визијом. "По самој природи, реформе укључују борбу против укорењених интереса и статуса кво", рекла је Мери Ворлик, додајући да у већини случајева реформе спроводе појединци који су изложени великом притиску, који често морају да улазе у ризике, док покушавају да спроведу реформе и промене тамо где оне нису добродошле.

 

Награда НАЛЕД-а за реформатора године додељује се за унапређење рада јавне управе, ове године трећи пут.

 

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) настала је као иницијатива формирана у оквиру програма "Подстицај економском развоју општина", финансираног од стране америчке Агенције за међународни развој (УСАИД) и има за циљ да омогући дијалог локалних и републичких власти, институција и приватног сектора и тако створи привредни амбијент који ће олакшати пословање у Србији, привући нове инвестиције и убрзати економски развој.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија