latinica | ћирилица

СТЕВА КОЧАЛКА О ПЛАНОВИМА ЗРЕПОК-А

05.02.2017

Упркос томе што је званично била у знаку државне подршке предузетништву, 2016. је, сходно мишљењу многих зрењанинских привредника, по развој бизниса била неповољнија него 2015. Тако ситуацију види и Стева Кочалка, председник Зрењанинсог пословног круга (ЗРЕПОК). Он наглашава да званични извештаји о финансијском учинку предузећа и предузетника још нису обелодањени, те да се, пошто то буде учињено, може најпоузданије говорити о добрим и лошим странама 2016. са аспекта бизниса. Што се тиче ЗРЕПОК-а, односно фирми чланова Удружења на чијем је челу, Кочалка поручује да су оне и лане радиле добро.


- ЗРЕПОК је настао на потреби да привредници комуницирају и сарађују због многих питања и дилема која се тичу пословања, нашег њивота као привредника, и свега онога што нас дотиче у овом граду као обичне грађане. Седам година постојања доказују да смо, на неки начин, пронашли меру у свему томе, да успешно радимо све ове године, да привлачимо пажњу многих људи ван овог региона који прате наш рад и покушавају да ураде нешто слично - изјавио је недавно Стева Кочалка, поводом обележавања седасм година рада ЗРЕПОК-а. Он је реакао и да та организација неће престати да се ангажује у корист града ни наредних неколико година, да ће се борити за то да се стање у Зрењанину, у сваком могућем смислу, побољша.


- Оно што желимо у овој години јесте да наставимо са редовним активностима, али и да коначно решимо најважније проблеме. Приоритете смо дефинисали одавно, а сваки пут када се видимо са челницима Града Зрењанина разговарамо о њима. Требало би да се заврши изградња обилазнице и да се реши питање Бегеја као великог загађивача. Ту је и фабрика воде. Проблем је и са магистралним путерм иод Жабља и Новог Сада, који је од великог значаја за привреду. Раде се и проширења пута за Београд, што би такође било добро за град - објаснио је Кочалка. Он је, пак, напоменуо да ЗРЕПОК комуницира само са Градом Зрењанином, тако да не може да оцени какве су реакције виших нивоа власти на пробеме у граду и напоре да се они реше што пре.

- Све што ми радимо као локална организација јесте усмерено према граду, тако да је и једини званични контакт остварен са представницима власти на локалу. Утицај који имамо на вишим нивоима може извршити Горан Ковачевић, који је постао прецедник НАЛЕД-а. Заједно са министром привреде Гораном Кнежевићем, који је наш суграђанин, верујемо да можемо утицати на квалитет инфраструктуре у Зрењанину - оценио је он. Да би се побољшао квалитет животау Зрењанину, можда је потребно да одређене послове из јавног сектора раде приватници? Стева Кочалка на такво питање одговара јасно: Приватни сектор треба да ради сваки посао из јавног сектора за који је заинтересован.

- То може бити јавни превоз, за који нема потребе да се другачије решава, затим чување природе, или питање водовода. Детаљном анализом се може утаначити које то послове може радити приватни сектор, али да не заборави јавно-приватни партнер који може да понуди добра решења. Имамо ми примере који потврђују да сваки проблем може бити решен - закључио је председник овдашњег пословног круга.

ИЗВОР: ЛИСТ ЗРЕЊАНИН, 03.02.2017.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија