latinica | ћирилица

СТАВ "ЗРЕПОК"-А О КОНСТИТУИСАЊУ НОВЕ ВЛАСТИ У ЗРЕЊАНИНУ

18.07.2012

Поводом конституисања нове власти у Зрењанину и израженог интересовања јавности да чује став „ЗРЕПОК“-а у вези са тим, Драган Видаковић, председник "Зрењанинског пословног круга" је гостовао у централној информативној емисији КТВ „Зрењанин“ - "Објектив" и изнео став и мишљење "ЗРЕПОК"-а у вези са формирањем нове владајуће већине у Зрењанину. Са председником је разговарао новинар "КТВ"-а Бојан Штерлинг.

 

Новинар:

Зашто се ЗРЕПОК није оглашавао током предизборне кампање? Навикли сте нашу јавност да сте увек спремни отворено да критикујете и износите конкретне предлоге за решавање бројних проблема током свих ових година постојања Удружења, а сада се чини да сте се „ућутали“. Колико то има везе са протеклим изборима?

 

Драган Видаковић:

Тачно је да се нисмо оглашавали у току предизборне кампање, али је то било изненађење само за неупућене у наш рад и оне који су од оснивања па до данашњих дана сумњали у искреност оснивача ЗРЕПОК-а када су говорили да ЗРЕПОК није и неће ни бити политичка организација нити ће имати политичких амбиција. Подсећам да је ЗРЕПОК настао са идејом да окупља најуспешније пословне људе који су се определили да живе и раде у Зрењанину и региону чији је Зрењанин центар. Сврха нашег окупљање јесте да као одговорни пословни људи и људи којима је стало до ове средине удруживањем властитих ресурса којима располажемо (капитал, знање, искуство, контакти итд.) дамо допринос средини у којој живимо и послујемо у мери наших могућности и спремности ове средине да то препозна. Сасвим је нормално да је наше ангажовање најпримереније у области коју најбоље познајемо а то су предузетништво, привреда и пословање уопште. Отуда су наше активности пре свега биле усмерене у циљу побољшања пословне климе у граду и региону како би био што привлачнији за нове инвеститоре и како би се олакшале и интензивирале предузетничке и привредне активности а све са циљм очувања постојећих и отварања нових радних места и подизања куповне моћи наших суграђана. За разлику од нас политичари и партије су организације које се боре у демократским изборима дођу у позицију да партипципирају у власти како би коришћењем јавних ресурса остваривали прокламоване циљеве. Ту је и кључна разлика између партија и њиховог рада и ЗРЕПОК-а. Дакле, ЗРЕПОК је део цивилног друштва и пословне заједнице града Зрењанина и региона и сматрамо исправним одлуку да се не укључујемо у предизборне нити изборне радње јер је у нашој земљи и превише странака, политике, политизирања и странчарења. Обзиром на напету политичку ситуацију у земљи, па и нашем граду, ми смо одлучили да подигнемо праг наше осетљивости на политику и политичаре и да ни накоји начин не утичемо на изборну вољу грађана како не би дошли у ситуацију да нас исти злоупотребе и како никоме не би дали повода да мисли да смо скренули са зацртаног пута. Ми поштујемо законе ове земље па и онај који се тиче избора, баш као што поштујемо и вољу наших грађана и гласача, тако да прихватамо и поштујемо све легално изабране представнике грађана и спремни смо да са њима сарађујемо без обзира ко су они и којој политичкој опцији припдају.

 

Новинар:

Како оцењујете вашу досадашњу сарадњу са претходним властима? У којој мери је досадашња власт придавала значаја вашим предлозима и шта очекујете од нове владајуће гарнитуре? Шта је то што би они требало да промене у односу на своје претходнике?

 

Драган Видаковић:

У погледу сарадње са досадашњом власти, могао бих у једној реченици рећи: више него што смо очекивали, али и много мање од жељеног. Разлог томе је што је оснивање ЗРЕПОК-а дочекано од стране тадашње владајуће политичке елите у Зрењанину са много сумњи и предрасуда па смо превише изгубили времена и труда како би успоставили нормалну комуникацију и како би нас прихватили као конструктиван део наше заједнице. Отуда су многи наши предлози и иницијативе опструисани, а они који су и прошли пролазили су само захваљујући чврстим аргументима и нашој великој упорности што је резултирало са много мање ефеката него што је то могло и морало бити. Од нових власти очекујемо пре свега да не троше залуд време и да се не оптерећују било каквим предубеђењима у односу на наш ангажман, већ да настоје да искористе наше ресурсе и нашу добру вољу. Мислим да смо небројено пута доказали да можемо дати много више него што добијамо од ове средине и да смо као такви корисни чланови овог друштва који имају озбиљан потенцијал који не треба гушити већ ставити у функцију напредка нашег града. Управо зато, мислим да би наш глас требао још више да се чује, а према нашим предлозима да се односе са много више слуха. Нову власт чекају бројни нерешени проблеми које сасвим сигурно неће моћи сами да решавају. Због тога би било веома корисно уколико би политичари и људи који су заузели најодговорније позиције у локалној власти пронашли начина да укључе што шире слојеве друштва у решавање проблема. У том смислу, ЗРЕПОК и његови чланови, као одговорни припадници ове средине и заједнице стоје на располагању свима којима је стало да циља који би морао бити свима заједнички, а то је да учинимо град Зрењанин пожељним местом за живот и рад.

 

Новинар:

Који су по вама кључни проблеми нашег друштва и нашег града? Очекујете ли да ће економске теме (незапосленост, девизни курс итд.) бити и даље актуелне теме као што је то било у предизборној кампањи?

 

Драган Видаковић:

Свакако да су економски проблеми најдоминантнији у овом тренутку у нашој земљи, јер ако имате стопу незапослености преко 25% ако имате више пензинера него укупно запослених и при томе све већи притисак на буџет који не може да задовољи све оне који на њега претендују, да су социјалне тензије све веће, онда је јасно да је економија једна од најболнијих тачака нашег друштва. Ипак, економија је само одраз општег стања у нашем друштву и држави који су потпуно оболели. Кључни проблем нашег друштва је тај што ми трошимо много више него што стварамо и то чинимо дуги низ година. Ово нас води ка констатном новом задуживању и дужничком ропству у којем у најбољем случају можемо радити само за камате банкарских кредита. Решење овог проблема је једноставно, али немогуће реализовати преко ноћи јер ни ти проблеми преко ноћи нису настали: морамо смањивати непотребну потрошњу и расходе са једне стране, а повећавати укупне приходе са друге стране. Непотребни расходи се односе пре свега на претерано велику јавну потрошњу за шта нам је неопходна храбра политичка елита која ће направити болне али неизбежне резове, а што се тиче повећања прихода они су могући само уколико се држава и наше друштво определе да системски подрже све ствараоце нових вредности. То значи да као држава треба да тежимо стварању друштва једнаких шанси, друштва у којем ће се вредновати знање, рад и резултат и које ће као такво на најбољи начин подржати све оне који стварају нове вредности и доприносе повећавању прихода. За тако нешто, најпре је неопходно да се прекине са праксом негативне кадровске селекције по којој на кључне друштвене позиције долазе људи чије су главне препоруке то што су политички подобни, а не због тога што су квалификовани и доказано способни да раде тражене послове. Департизација јавних функција од значаја је био кључни предизборни мото за многе партије па и за ове које су формирале нову власт. Остаје да се види да ли ће то своје обећање и испунити.

 

Новинар:

Какав ће бити однос ЗРЕПОК-а према новим властима и какви су ваши даљи планови? Шта можемо очекивати од „ЗРЕПОК“-а?

 

Драган Видаковић:

Однос ЗРЕПОК-а према новим властима ће бити као и према претходним, као што ће бити и према онима који ће доћи после њих. ЗРЕПОК је свестан да мора сарађивати са људима који су изабрани за најодговорније функције власти јер се једино са тих позиција могу легално и регуларно мењати ствари у правцу промена којима тежимо. Дакле, ми ћемо настојати да јачамо наш утицај на власт у погледу захтева да људи који су се прихватили најодговорнијих функција у власти раде тај посао у најбољем интересу свих грађана. Отворено и јавно ћемо критиковати све оно што сматрамо да није добро, а подржаваћемо све оно у шта смо уверени да доприноси заједничком циљу: Зрењанин као једно од најпожељнијих места за живот и рад у Србији. ЗРЕПОК ће као и досад настојати да властитим ангажманом сведочи да је могуће и у оваквим условима радити и стварати и да се поштен однос према раду и друштву у којем се живи и послује исплати.

 

Новинар:

И за крај, које су Ваше економске прогнозе? Каква нас друга половина године очекује? Да ли сте оптимиста или песимиста?

 

Драган Видаковић:

Нажалост, немамо разлога за оптимизам, чека нас тешка јесен и још тежа зима. У економском погледу очекујем нестабилан курс, пораст сиве економије и банкротства што ће узроковати сасвим сигурно и даљи раст незапослености и пад куповне моћи. Знам да ово звучи песимистички, али сматрам да је ово много реалнији сценарио него да ће се нешто догодити и да ће се ствари кренути бољим путем. Није у природи нас предузетника и привредника да будемо песимисти јер као такви сасвим сигурно не би били ту где сад јесмо. Песимизам се одражава на пасиван однос према стварности што се одсликава у ставу да су проблеми, а самим тим и решења изван нас и да смо ми ту беспомоћни. Из такве позиције се не може ићи напред. али тим пре, наша обавеза је да реално и отворених очију сагледавамо стварност у којој се налазимо и управо свесни тога, учинимо све што је до нас да се црне слутње не обистине и да се ствари почну кретати на боље.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија