latinica | ћирилица

СВЕЧАНИМ КОКТЕЛОМ ОБЕЛЕЖЕНА ПРВА ГОДИНА РАДА „ЗРЕПОК“-а

19.01.2011

На дан обележавања годишњице отварања канцеларије и званичног почетка рада, 19. јануара, „ЗРЕПОК“ je организовао свечани годишњи коктел у „Малој сали“ хотела „Војводина“. Током коктела сумирани су резултати рада Удружења у првој години постојања, презентован је план активности за 2011. годину и представљен нови члан Удружења Петар Шимшић и Зрењанинска фирма „ЕЛЕКТРИК“. Овом приликом промовисано је и признање Удружења под називом „ПОВЕЉА ПРИЈАТЕЉА“, а две такве повеље су додељене пријатељима „ЗРЕПОК“-а Божидару Воргићу, директору Народног музеја у Зрењанину и Војиславу Табачком, председнику Управног одбора Спортског Савеза града Зрењанина.

 

Свечаном коктелу присуствовали су носиоци јавних функција, званични представници градске управе, округа, јавних предузећа, пословних и невладиних организација са којима „ЗРЕПОК“ има успостављену сарадњу и новинара.

 

(Јасмина Крецул, ПР – СЕКРЕТАР испред чланова „ЗРЕПОК“-а поздравља госте и води протокол)

 

У оквиру званичног дела коктела изнета је биографија новог члана „ЗРЕПОК“-а Петра Шимшића и фирме чији је он власник и директор: „ЕЛЕКТРИК“ Зрењанин. Нажалост, Петар Шимшић је због болести био спречен да присуствује коктелу и сам се представи гостима.

 

(Присутни гости су са пажњом испратили протокол окупљања)

 

Након тога јавности је предочено да је скупштина „ЗРЕПОК“-а установила и једно јединствено признање које је названо „ПОВЕЉА ПРИЈАТЕЉСТВА“. Жеља оснивача и чланова „ЗРЕПОК“ је да се на пригодан начин ода својеврсно признање људима за које чланови Удружења сматрају да су не само успешни и угледни појединци, остварени у професији коју обављају и уважени у нашој средини, већ и да су то људи који својим радом и личним ангажовањем доприносе промовисању Зрењанина као места пожељног за живот и рад. Осим тога, то су људи који у потпуности прихватају и осећају визију и мисију „ЗРЕПОК“-а као своју и спремни су да дају властити допринос у остварењу циљева које је „ЗРЕПОК“ поставио и за које верују да су на опште добро свих наших суграђана. Додељивањем ових ПОВЕЉА ПРИЈАТЕЉСТВА „ЗРЕПОК“ жели јавно, са поносом, да истакне ко су његови пријатељи и да пренесе поруку какви људи су нам потребни да би остварили нашу заједничку визију. Повеља пријатељства је ове године додељена по први пут и одлучено је да први добитници овог, по нама изузетно вредног признања, буду Божидар Воргић и Војислав Табачки , људи који су добро познати зрењанинској јавности и о којима најбоље говоре њихови резултати и посвећеност њиховој професији, али и напретку нашег града и подизању његовог угледа. Повеље су пријатељима уручили чланови Извршног одбора „ЗРЕПОК“-а Будимир Јовановић и Горан Ковачевић.

 

(Члан Извршног одбора „ЗРЕПОК“-а, Будимир Јовановић, уручује ПОВЕЉУ Божидару Воргићу)

(Члан Извршног одбора „ЗРЕПОК“-а, Горан Ковачевић, уручује ПОВЕЉУ Војиславу Табачком)

 

Након уручених „ПОВЕЉА ПРИЈАТЕЉСТВА“ присутнима су се обратили пријатељи, најпре Божидар Воргић који је рекао да му је ово једно од најдражих признања јер долази од најуспешнијих пословних људи нашег града који знају да цене и вреднују уложен рад и постигнуте резултате и који су својим досадашњим радом и ангажовањем опредељени развоју и афирмацији ове средине, те да ће он, у складу са својим могућностима, бити на располагању „ЗРЕПОК“-у у погледу остварења визије за коју сматра да би требала да буде заједничка свима онима којима је стало до нашег града.

 

 (Божидар Воргић се обраћа присутним гостима на коктелу)

 

Потом се присутнима обратио и Војислав Табачки, који је рекао да не може рећи да му је ово најзначајније признање које је добио у својој каријери, али да му је свакако једно од најдражих јер долази од људи који су доказани „борци“, спортским жаргоном речено, и који су научили да трпе и поразе али и да побеђују. Такви људи су за поштовање и сасвим сигурно могу допринети бољитку овог нашег града. Због тога се, истакао је Табачки, он искрено радује овом признању и изражава своју спремност да се заједно са „ЗРЕПОК“-ом бори за бољи Зрењанин.

 

(Војсилав Табачки се обраћа присутним гостима на коктелу)

 

Потом се присутнима обратио и Председник „ЗРЕПОК“-а, Драган Видаковић. Он је своје обраћање започео изношењем личног утиска:
„Некако ми се чини да смо и као народ и као људи, превише често у нашој историји имали прилике да разочарано констатујемо да немамо јасну визију шта желимо у животу, или пак, да и ако знамо шта желимо да незнамо како то да остваримо, или пак да и ако знамо и шта желимо и како то да остваримо да не знамо са ким то можемо да урадимо, а најчешће као оправдање зашто нисмо у нечему успели, имамо одговор, или боље речено изговор, да немамо са чим то да остваримо. Зато истичем као посебан лични утисак то што ми је изузетно задовољство да стојим испред људи и организације која тачно зна и шта жели да оствари, зна и како то може да уради, а зна и са ким и са чим може да се бори за остварење својих циљева“.

 

(Драган Видаковић, председник „ЗРЕПОК“-а се обраћа присутним гостима на коктелу)

 

Он је, потом, подсетио пристуне да је на крају прошлогодишњег излагања на коктелу поводом свечаног обележавања почетка рада „ЗРЕПОК“-а и његове канцеларије, рекао да се искрено нада да ће присутне званице и локална јавност у ЗРЕПОК-у препознати новог пријатеља са којим ће живот у овом граду добити нову, бољу димензију, те да ће нас све заједно велики хришћански празник Богојављање, стално подсећати на нашу заједничку мисију.
„Сада слободно могу да кажем да оно што је пре годину дана изнето као нада, претворило се у стварност и сасвим сам сигуран да међу вама присутнима нема дилеме да је Зрењанин са „ЗРЕПОК“-ом на добитку“.

 

(Чланови „ЗРЕПОК“-а: Милоје Тодоровић, Војислав Мркшић, Драгољуб Бјелоглав и Стева Кочалка прате излагање председника)

 

Председник „ЗРЕПОК“-а је подсетио и на нешто што је, по њему, од суштинске важности, а то је да је „ЗРЕПОК“ настао као последица сазревања свести не само његових оснивача, већ и сазреле ситуације у нашем друштву које се налази већ дуже времена у дубокој транзицији, да се ствари могу истински променити само ако се и ми сами променимо и само уколико будемо сви на томе радили. Чланови „ЗРЕПОК“-а, и сви они који су успели да се докажу у свом послу и животу и представљају предмет интересовања јавности, имају тим већу обавезу да личним примером подстичу све око себе на потребу да стално радимо на томе да будемо бољи него што јесмо и да брже мењамо све оно што не ваља, јер једино тако ово друштво може да се трансформише у друштво достојно живљења савременог човека овог доба. Успешна друштва настоје да створе друштва једнаких шанси у којем ће се вредновати знање, рад и резултат, а успешни подстицати како би били пример свим осталим члановима друштва и како би се створио систем вредности који ће гонити друштво напред.

 

„Са великим задовољством могу да констатујем да су ЗРЕПОК и његови оснивачи у потпуности одговорили изазовима тешког времена и оправдали епитет одговорних људи који се као такви односе не само према обавезама у својим фирмама и фамилијама већ и према обавезама према заједници у којој живимо и радимо“.

 

Он је посебно нагласио и да је било исправно опредељење оснивача да ЗРЕПОК свој ангажман тражи у цивилном сектору који у нашем друштву није довољно развијен, управо због процене да без јаког цивилног сектора нема ни озбиљне демократије јер се показало да политика не може да одговори на сва питања и што је још горе, често та иста политика водећи превише рачуна о интересима њених протагониста у потпуности занемарује интересе оних који су за ту политику гласали и поклонили јој поверење.

 

„Зато је велика сатисфакција то што је ЗРЕПОК код многих обичних људи пробудио наду да се може утицати на властити живот и услове рада у свом окружењу и без укључења у политику и искрено верујем да ће све више бити сличних организација ЗРЕПОК-у у различитим сферама друштвеног живота које ће заједничким делањем утицати да се ово наше посрнуло друштво истински промени на добробит свих његових чланова. У том смислу ЗРЕПОК видим као искру која ће подстаћи пламен истинских промена у нашем друштву“.

 

Видаковић је нагласио да му је посебно драго што су ангажман „ЗРЕПОК“-а препознали изузетно значајни људи и организације и ван Зрењанина, тако да се слободно може рећи да „ЗРЕПОК“ већ служи као пример многим другим срединама у нашој земљи и да се по узору на њега већ организују сличне организације и у том смислу Зрењанин може да се похвали у позитвином смислу да је постао извозник добрих идеја, а да је „ЗРЕПОК“ за само годину дана постојање и рада постао својеврстан Зрењанински бренд.

 

У наставку излагања председник се обратио присутнима у погледу планова за 2011. годину. Он је нагласио да је ЗРЕПОК у старту дефинисао основне четири области свог деловања, а то су:

 

I Праћење рада локалне самоуправе и процеса доношења одлука и прописа у надлежности локалне управе и то од њиховог настајања до реализације у пракси;
II Реализација сопствених и подршка другим пројектима и активностима који директно доприносе остварењу основне визије ЗРЕПОК-а;
III Успостављање партнерских односа са другим сличним организацијама како би се у синергији деловања постигао већи ефекат у остварењу сопствених циљева;
IV Сталан рад на унапређењу властите успешности путем размене информација и искустава између оснивача ЗРЕПОК-а и проналажење начина за поспешивање међусобне пословне сарадње

 

У све четири области деловања ЗРЕПОК планира да интензивира свој рад, а као екслузивну вест присутнима на коктелу, председник Драган Видаковић је изнео да је, у оквиру прве групе активности, ЗРЕПОК осмислио пројекат којем је дат назив „ЗРЕЊАНИНСКА СИВА КЊИГА“ и да ће то бити централна акција ЗРЕПОК-а у овој години. Видаковић је упознао присутне са тим да је основна идеја овог пројекта да се сачини писани документ у којем би били наведени административни проблеми и препреке које се налазе у прописима и одлукама које су у надлежности Зрењанинске градске управе.

 

„Осим навођења проблема и примедби, у „ЗРЕЊАНИНСКОЈ СИВОЈ КЊИЗИ“ наћи ће се и предлози и препоруке „ЗРЕПОК“-а за превазилажење уочених проблема. Спровођење ових препорука има за циљ да допринесе уштеду привреди и предузетницима у Зрењанину и директно утиче на стварање бољег пословног амбијента у граду Зрењанину, што треба да доведе до тога да Зрењанин буде конкурентнији у погледу привлачења нових инвеститора и инвестиција у односу на друге градове у Србији. Обзиром да сиву творе црна и бела боја, у „ЗРЕЊАНИНСКОЈ СИВОЈ КЊИЗИ“ ће се наћи места и за „беле“ стране, односно за изношење позитивних примера решавања уочених проблема и свега оног што буде урађено од стране локалне самоуправе а да директно доприноси стварању бољег пословног и привредног амбијента у Зрењанину.“

 

Приводећи крају своје излагање, наздрављајући пристунима, Видаковић је пожелео да нам свима заједно ова година буде још успешнија и боља него претходна и да се следеће године састанемо на истом месту и истим поводом у добром здрављу и расположењу и да заједно констатујемо да смо у 2011. години направили још један значајан помак ка остварењу заједничке визије.

 

„На крају, желим да изнесем властито и уверење свих осталих оснивача, да ће ЗРЕПОК у потпуности оправдати поверење које је добио од свих оних људи и организација који су га подржали и да ЗРЕПОК јесте а да ће то тек бити нешто чиме се могу похвалити и подичити не само његови оснивачи већ и сви они којима је стало до Зрењанина!“

 

По завршеном излагању председника, чланови „ЗРЕПОК“ су се заједно са добитницима признања сликали за успомену.

 

Чланови „ЗРЕПОК“-а и ПР- СЕКРЕТАР Јасмина Крецул на заједничкој фотографији за успомену са добитницима признања „ПОВЕЉА ПРИЈАТЕЉА“ Божидаром Воргићем и Војиславом Табачким)

 

По завршетку церомонијалног дела протокола, гости коктела су имали прилике да у пријатној атмосфери хотела „Војводина“ поразговарају о новим идејама и продискутују о проблемима са којима се сви заједно суочавамо.

 

(Гости коктела у разговору и дружењу)

 

У Зрењанину, 19. јануара 2011. године, Јасмина Крецул, ПР-СЕКРЕТАР Удружења

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија