latinica | ћирилица

РЕКОНСТРУКЦИЈА ЗГРАДЕ ,,КЕРАМИКЕ ЈОВАНОВИЋ", ФИРМЕ ЧЛАНИЦЕ ,,ЗРЕПОК"-А

08.12.2017

На управној згради предузећа “Керамика Јовановић”, у Улици Краља Петра Првог 6, убрзано се изводе реконструкциони радови, који би требало да буду завршени у идућој години, када ће овај репрезентативни објекат засијати у пуном сјају.

Зграда, која је споменик културе, има интересантан историјат – грађена је од 1898. године а завршена је 1900. и била је Аустроугарска банка, све до завршетка Првог светског рата, а од 1920. године у њој је била филијала Народне банке Краљевине СХС, односно Југославије.

 

– Добили смо све дозволе од надлежних институција, укључујући и Завод за заштиту споменика културе у Зрењанину, како бисмо урадили темељну реконструкцију објекта. Радови су започели пре нешто више од годину дана, а прво што је рађено било је санирање влаге, која је правила велике штете. Влага је елиминисана специјалном ХИО технологијом, али је после тога требало одређено време да се зидови добро исуше – прича за портал зрењанински.цом Будимир Јовановић, челник предузећа у чијем власништву је ова зграда, и напомиње да је у овом репрезентативном објекту урађена комплетна реконструкција инсталација, као и термоизолација.

 

– Ове године кренули смо у реконструкцију комплетне фасаде и санацију одређених делова кровне конструкције, али, нажалост нећемо успети све да урадимо до краја ове године, па ће радови бити настављени на пролеће. Циљ нам је и да вратимо некадашњу ограду, која је била до тротоара. То је ограда од кованог гвожђа, која се сада налази око паркинга градске куће, а за нас ће једна новосадска фирма урадити реплику, која ће бити идентична оригиналној из 1899. године – говори Будимир Јовановић, уз напомену да ће се уредити и комплетни дворишни простор око зграде, где ће се налазити и паркинг и зелене површине.

 

– Ово је и до сада био репрезентативан објекат, а после реконструкције биће једно од најлепших здања у нашем граду – истиче Јовановић.

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија