latinica | ћирилица

ПРЕДСТАВНИЦИ ФОРУМА ПРИВРЕДНИКА ЧАЧКА ПОСЕТИЛИ ЗРЕПОК

18.05.2021

На почетку састанка Драган Гојковић је представио Форум привредника Чачка. Истакао је да је форум основан са циљем да се унапреди привредни амбијент у Чачку и како би кроз синергију деловања утицали на локални економски развој града, кроз сарадњу са локалном самоуправом и другим битним чиниоцима на нивоу града. Према речима Гојковића, нико од њих није имао политичке амбиције, али су били свесни тога да је за било какав напредак битна сарадња са локалном самоуправом те је постигнут договор да у Градском већу града Чачка представник привреде улази без тога да се политички ангажује у некој странци или да излази на изборе.

Њихов циљ је био да профункционише аеродром, да се отвори технолошки парк, док се сада баве индустријском зоном. Претходна два циља су испуњена, на шта су јако поносни и сада су снаге усмерене на формирање индустријске зоне.

Гојковић се осврнуо и на проблем са којим се суочавају мањи градови, а то је недостатак кадрова и одлазак младих у веће градове. Према његовим речима је врло важно поред егзистенцијалних услова обезбедити и занимљив садржај младима, са чиме су се сложили сви присутни.

Поред тога, било је речи и о изградњи Аутопута Београд-Зрењанин-Нови Сад, али и о новоизграђеном ауто – путу „Милош Велики“ који је изузетно значајан за Чачане.

Након уводног разговора, Сретен Белошевић је изнео концепт њихове Иницијативе за реформу коморског система.

Белошевић је у кратким цртама представио Предлог и истакао да је њихова организација у фокус ставила искључиво потребе привреде. Они нису против обавезног чланства у Комори, нити је највећа замерка на висину чланарине, већ је проблем у томе што Комора није организована на бази демократских принципа, потпуно је централизована, не постоје секторске организације, предузетници нису чланови Коморе, пољоприведници нису обухваћени Законом и не могу утицати на креирање закона који утичу на њихово пословање а привређују и остварују озбиљне приходе, не постоји ни једна ванцаринска заштита привредника у земљи.

Присутни су се сложили са констатацијом да је потребно заједничким снагама утицати на институције које пружају подршку привредним субјектима у пословању и захтевати ефикаснији рад и веће залагање за побољшање привредног амбијента.

Сретен Белошевић је рекао да је до сада Форум привредника Чачка добио сагласност и подршку од 12 Општих удружења предузетника у Србији, од привредника из Врњачке Бање, Краљева. У процесу је добијање подршке од привредника из Ужица и Ниша.

Зрењанински пословни круг – ЗРЕПОК подржава Иницијативу Форума привредника Чачка на тему Реформе коморског система Србије и прикључиће се активностима Форума све у циљу побољшања привредног амбијента.

 

Будимир Јовановић, Сретен Белошевић, Драган Гојковић, Борислав Умићевић

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија