latinica | ћирилица

ПРВО ЗАСЕДАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ УДРУЖЕЊА СИРАРА ОДРЖАНО НА ИНИЦИЈАТИВУ ФИРМЕ ЧЛАНИЦЕ ЗРЕПОКА, МЛЕКОПРОДУКТ

26.02.2019

Због изузетног доприноса промовисању сира и сирарске делатности, медаљом „Братства светог Игизона“ одликовани су министар Горан Кнежевић и још осам појединаца из јавног, пословног и политичког живота.

Прво заседање Међународног удружења сирара одржано у Србији, иначе 559. по реду, организовано је у просторијама Француске амбасаде у Београду, на иницијативу компаније Млекопродукт, чланице Savencia Fromage & Dairy grupe. Том приликом, Београд је посетио и чувени мајстор сира и председник овог удружења, Ролан Бартелеми.

У редове Братства, које је део Међународног удружења сирара, примљени су Фредерик Мондолони, амбасадор Француске у Србији, Квентин Роаје, председник компаније Deleze, Горан Ковачевић, генерални директор трговинског ланца Гомекс, Сретен Радовић, директор издаваштва компаније Ringier Axel Springer, Игор Луковић, уредник магазина Вино & Фино и члан борда Удружења сомелијера Србије, Гијом Искандер, шеф кухиње ресторана Langouste из Београда, Тијери Лефорестије, комерцијални директор групе Savencia. Генерални директор компаније Млекопродукт, Андреј Беслаћ претходно тог дана је именован.

Новоименовани чланови имаће улогу да наставе ширење традиције производње и конзумирања сира на локалу и на тај начин обезбеде већу видљивост домаћих производа из ове индустрије.

„Компанија Млекопродукт годишње произведе 7.000 тона млечних производа, од чега значајан део чине сиреви и тај број стално расте. Због тога је присуство овог реномираног Удружења у Србији кроз чланове са ових простора, веома значајно“, рекао је Андреј Беслаћ, генерални директор компаније Млекопродукт. Он је такође нагласио да је у плану и оснивање званичног огранка Удружења у Србији, како би се развили сви потенцијали сирарства на овим просторима.

Међународно удружења сирара постоји већ пола века, а његова мисија је да обједини целокупну млекарску делатност: од производње млека, преко његове прераде у сиреве, до комерцијализације готових производа, као и да промовише племениту ноту сирева.

“Сиреви су толико омиљени међу људима због разноврсности укуса које пружају, а који су условљени врстом, текстуром, пореклом. Путујући светом и откривајући различите сиреве, схватио сам да, иако је о истој врсти реч, сваки произвођач дода мало нечег свог у рецептуру и учини га потпуно другачијим. Зато ми је изузетно драго да наше удружење има чланове и у Србији који ће помоћи да промовишемо разноликост и богатство укуса са ових простора”, изјавио је Ролан Бартелеми.

Орденом Братства светог Игизона, које је део Међународног удружења сирара, одликују се гастрономи, угоститељи, новинари, представници јавне и политичке сцене, али и сви љубитељи сира који су својим јавним ангажовањем допринели популаризацији овог производа.

Млекопродукт је једна од најстаријих сирара у земљи. Запошљава 300 људи, производи 7.000 тона свих млечних производа и дневно сакупи првокласно млеко са више од 800 фарми.

Млекопродукт је 2004. године ушао у састав француске групације Bongrain, данас група Savencia Fromage & Dairy, која је један од највећих прерађивача млека у свету, други произвођач сирева у Француској и четврти у свету.

Извор: БизЛајф

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија