latinica | ћирилица

ПОТПИСАН УГОВОР О ПОСЛОВНОЈ САРАДЊИ „ЗРЕПОК“-А СА ТФ „МИХАЈЛО ПУПИН“

31.08.2010

У просторијама ТФ „МИХАЈЛО ПУПИН“ свечано потписиван уговор о пословно– техничкој сарадњи сарадњи између „ЗРЕПОК“-а и ЗрењанинскогТехничког факултета „МИХАЈЛО ПУПИН“,. Уговор је у име ЗРЕПОК-а потписао председник Удружења, Драган Видаковић а испред факултета декан проф.др Милан Павловић. Свечаном потписивању су испред факултета присуствовали и продекани за наставу - проф. др Драган Глушац и продекан за науку - проф. др Звонко Сајферт, као и пет најбољих студената, а испред „ЗРЕПОК“-а осим председника и ПР – СЕКРЕТАРА-а Јасмине Крецул били су присутни и чланови и оснивачи Будимир Јовановић, Горан Ковачевић, Милоје Тодоровић и Стева Кочалка. Овом приликом је организована и конференција за медије који су се у великом броју одазвали и имали прилике да постављају питања и добију одговоре како од потписника уговора тако и од студената и осталих присутних.

 

Намера уговорних страна је да овим уговором створе добре основе за успостављање свеобухватније пословне сарадње а а „ЗРЕПОК“ се обавезао да најбољим студентима завршних година студија ТФ „Михајло Пупин“ омогући стицање практичног знања и радног искуства кроз обављање волонтерске стручне праксе у предузећима оснивача Удружења. Осим тога, студенту који постигне најбоље резултате током стручне праксе „ЗРЕПОК“ ће доделити стипендију за мастер студије у укупном годишњем износу од 120.000 динара, док се управа факултета обавезала да тог студента ослободи плаћања школарине на мастер програму. Овим уговором потписници добијају и стално отворени канал комуникације путем којег ће разменом мишљења, искустава, знања и изношењем конкретних предлога бити у могућности да унапреде властиту успешност у погледу остваривања својих визија.

 

На слици: Драган Видаковић председник ЗРЕПОК-а, проф. др Милан Павловића декан Техничког факултета „Михајло Пупин“ и доц. др Драгана Глушац продекан за наставу, аутор фотографије: Јован Његовић Дрндак

 

Декан Техничког факултета „Михајло Пупин“, Проф. др Милан Павловић обраћајући се приситним новинарима и најбољим студентима овог факултета рекао је да му је велика част што су пословни лидери града Зрењанина и региона сами препознали могућности које се пружају успоствљањем сарадње са установом на чијем је он челу. Његова и жеља нове управе факултета је да студенте приближи привреди и укључи привреду у рад факултета јер сматра да без тога нема ни развоја. Павловић је подсетио да је недавно факултет потписао сличан уговор и са градом Зрењанин и додао да интензивно ради на томе да зрењанински факултет постане центар развоја Баната, да у оквиру њега профункционише Иновативни центар и Центар за развој каријере, што ће свакако допринети да се студенти много боље оспособе за конкретан рад у привреди и тако дају већи допринос у решавању бројних проблема са којима се наша земља и економија суочавају. Павловић је посебно нагласио да овим уговором факултет остварује своју продужену одговорносткоја подразумева формално образовање до дипломе, а потом и припрему студената за интеграцију у привреди у чему ће му помоћи вид сарадње који му је ЗРЕПОК понудио. Декан је подсетио и да све ово није ништа ново у европској образовној пракси, а факултет само настоји да примени савремене трендове и искуства у погледу омогућавања лакшег и бржег запошљавања по завршетку студија уз гесло „радом до посла“ Он је истакао и да је веома значајно то што ће факултет добијати и повратне информације од привредника у ком правцу треба радити са студентима и какве кадрове производити, јер факултету није циљ да образује студенте за Националну службу за запошљавање него за Зрењанинску и српску привреду.

 

На слици: Драган Видаковић председник ЗРЕПОК-а и проф. др Милан Павловића, декан Техничког факултета „Михајло Пупин“ аутор фотографије: Јован Његовић Дрндак

 

Председник ЗРЕПОК-а, Драган Видаковић је своје излагање започео наводећи омиљени цитат члана „ЗРЕПОК“-а, председника УП „ГОМЕКСА“, Горана Ковачевића: „Ништа тако не успева као успех!“ рекавши да је повод за Пројекат успостављања сарадње између „ЗРЕПОК“-а и Факултета био управо успех Факултета и његовог тима студената који су остварили фантастичан успех на недавно одржаном „ИМЕЏН КУПУ 2010“ заузевши друго место. Он је посебно нагласио да је то успех незабележен досад не само на нашем факултету већ и у целој Србији. Он је потом подсетио да су чланови ЗРЕПОК-а, сви од реда успешни и угледни пословни људи са вишегодишњим провереним искуством у реалном привређивању оспособљени да препознају праве вредности и прилике и да је уверен да ће реализација овог пројекта довести до стварања добрих услова за успостављање добре пословне сарадње најзначајније образовне институције у Зрењанину, са једне стране, и привредника и предузетника које окупља и представља ЗРЕПОК са друге стране.
Он је потом прецизирао да Уговор и успостављање сарадње има за циљ адекватније профилисање кадрова који су неопходни зрењанинској привреди у савременим токовима пословања, пружање прилике младим, високообразованим људима да стекну практична знања по завршетку студија и радом и доказивањем дођу до радног места, обезбеђивање финансијске подршке најбољим студентима да наставе своје школовање и усавршавање у Зрењанину. Све то ће допринети стварању бољих услова за младе Зрењанинце који желе да остану у свом родном граду да у њему могу добити и могућност квалитетног образовања, а матуранати из целе Србије ће бити више мотивисани да изаберу баш Зрењанин за наставак свог школовања и стицање квалитетне и признате дипломе, што може допринети и популаризацији Зрењанина као места пожељног за живот, рад и школовање што у крајњем и представља основни циљ ангажовања „ЗРЕПОК“-а.

 

Чланови ЗРЕПОК-а и управе факултета са најбољим студентима Техничког факултета „Михајло Пупин“  аутор фотографије: Јован Његовић Дрндак

 

Уговор који је данас потписан представља шири оквир за успостављање сарадње ЗРЕПОК-а и Техничког факултета „Михајло Пупин“, а уговорне стране су се зајднички сложиле да ће појединости бити утврђене правилником о волонтерској стручној пракси који ће израдити стручне службе факултета, а у ком ће бити наведени и услови за ангажовање студената као и критеријуми за оцењивање рада студената. Факултет се обавеза да распише конкурс за стручну праксу коју ће студенти моћи да обављају у предузећима оснивача ЗРЕПОК-а, а право учешћа на овом конкурсу имаће сви студенти који су завршили основне студије или су на завршној години. Број студената који ће бити примљени на стручну праксу биће утврђен по завршетку конкурса, а сама стручна пракса ће трајати од месец дана до три месеца, након чега ће бити извршена еваулација постигнутих резултата и утврђивање који се студент показао као најбољи.
Представници факултета и ЗРЕПОК-а су позвали све студенте да се пријаве и искористе прилику да употпуне своје знање и стекну предност у запошљавању.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија