latinica | ћирилица

ПОСЛОДАВЦИ СРЕДЊЕГ БАНАТА СЕ „САБРАЛИ“ У „УПС-ПОСЛОДАВЦИ ЗРЕЊАНИНА“

12.10.2010

У организацији „ЗРЕПОК“-а, „Општег удружења предузетника Зрењанина“ и „Уније послодаваца Србије“, а у складу са потписаним уговором о сарадњи који су ове три организацјие потписале 25. маја 2010. године, одржано је прво окупљање послодаваца Средњобанатског округа на ком је више од стотину власника и директора, претежно малих и средњих преузећа, из региона озваничило оснивање удужења Унијa послодаваца Србије - Послодавци Зрењанина. За председника овог удружења је именован Горан Ковачевић, директор трговинског предузећа „Гомекс“ члан Извршног одбора и један од оснивача удружења „ЗРЕПОК“.

 

Присутнима се, најпре, обратио председавајући „Зрењанинског пословног круга“, Драган Видаковић који се у име организатора захвалио присутним послодавцима на великом одзиву, констатујући да је то најбољи доказ да је сазрела свест код послодаваца о потреби „САБИРАЊА“.

 

Драган Видаковић је, потом, оценио да послодавци нису задовољни радом државних органа и изнео јединствен став послодаваца да живимо и послујемо у држави која није по мери потреба и могућности њених грађана и послодаваца, али је истакао и одговорност послодаваца за такво стање у смислу њихове неактивности. Он је потом изнео „ретроспективу“ ангажовања „ЗРЕПОК“-а у првој години од оснивања, кроз бројне успешне акције, посебно истичући улогу „ЗРЕПОК“ код усвајања нове Одлуке о локалним комуналним таксама и Одлуке о накнадама за уређење грађевинског земљишта, које су најбољи доказ да се труд исплати и да „нико други неће решавати послодавачке проблеме ако се сами послодавци не буду укључили у њихово решавање“. Видаковић је на послетку изнео мотиве „ЗРЕПОК“-а за иницирање послодавачког организовања у Зрењанину и ангажовање у УПС-у и позвао све послодавце да се учлане у ову послодавачку организацију јер она представља најбољи механизам за заштиту права и интереса послодаваца у Србији. Он је изнео и своје лично уверење да је то најбољи начин да послодавци побољшају свој положај, унапреде своје пословање и добију могућност да утичу на стварање бољег привредног амбијента на општу добробит како града Зрењанина, тако и целе државе.

 

Скупу се потом обратио Мирослав Ђурић, председник „Општег удружења предузетника Зрењанин“. Он је истакао да у Зрењанину постоји традиција удруживања занатлија и предузетника дуга 125 година и да се некад придавало више пажње захтевима и сугестијама занатлија и предузетника, док је њихова данашња улога у Србији углавном сведена да плате све обавезе држави, с мало бриге за њихов положај и услове пословања. Посебно је нагласио да ово удружење броји преко 3.500 чланова и да окупља углавном ситне предузетнике и занатлије који су и понајвише угрожени кризом и мерама које држава спроводи за њено превазилажење износећи тврдњу да се „кола ломе“ управо на њима. Ђурић је скупу појаснио и који су мотиви „ОУП“ за колективно приступање „Унији послодаваца Србије“ и узимања учешћа у раду „УПС – ПОСЛОДАВЦИ ЗРЕЊАНИНА“ и на крају искористио прилику да позове све своје колеге предузетнике да се учлане у ову организацију и узму активно учешће у њеном раду.

 

Председник УПС-а Небојша Атанацковић је рекао да је данашњи дан празник за послодавце Зрењанина, који су схватили да ће само удружени моћи да остварују заједничке циљеве и интересе. Он је рекао да само успешна привреда може да буде излаз из економске кризе у којој се наша земља налази. УПС делује као синдикат пословођа у све тежим условима и зато мора што боље да буде организован, казао је Атанцковићи и додао да је УПС једина репрезентативна послодавачка организација призната од стране државних органа власти и међународних организација. УПС учествује и у раду републичког социјално-економског савета, тако да може да утиче на доношење закона и у томе лежи његова снага, каже Атанацковић.

 

Након председника УПС-а, скупу се обратио и генерални секретар УПС-а Бошко Савковић који је у неколико кратких и ефектних реченица одушевио присутне својом непосредношћу и „погађањем у мету“. Видно орасположен атмосфером у попуњеној сали биоскопа, он је посебно нагласио да Зрењанин може да буде задовољан што има „ЗРЕПОК“ и „ОУП“ и да у смислу организовања и резултата који су постигнути у погледу послодавачких активности у Зрењанину, као такав може бити пример целој Србији. Он је изнео да и то да је и „УПС“ у решавању проблема у поступку усвајања нове одлуке у о локалним комуналним таксама користио управо искуство и пример Зрењанина и „ЗРЕПОК“-а те је на крају изнео констатацију да ћемо свакако заједно „сабрани“ бити много јачи и фактор на који ће у будућности морати да рачуна и држава и они који у њој буду задужени за доношење и усвајање одлука који се тичу послодаваца.

 

Износећи разлоге за оснивање овог огранка Уније послодаваца Србије, председник огранка Ковачевић је рекао да ће зрењанински послодавци деловати према локалној управи и према републичким органима, пре свега, ради мењања лоших и доношења бољих прописа у сфери привређивања. Он је навео да је основни задатак послодаваца да заштите себе и свој посао, али да заштите и раднике, који не могу бити задовољни ако нису добро плаћени. Ковачевић је рекао да ће инсистирати на томе да ово буде ефикасна организација, организација која би могла да помогне локалној самоуправи и синдикатима да се пронађу добра решења у корист свих грађана Зрењанина и околине.

 

На крају присутним послодавцима се обратио и градоначелник Зрењанина који је у свом обраћању рекао да је Унија послодаваца изузетно значајно удружење и да је добро што је оно основано и у Зрењанину, посебно из разлога што су мала и средња предузећа постала замајац развоја нашег града. Он је оценио да је формирање УПС-Послодавци Зрењанина само још један добар корак ка стварању добрих амбијенталних услова на пољу рада и тржишта. Михајлов каже да од чланова Уније очекује да колико буду водили рачуна о себи и свом бизнису, толико воде рачуна и о својим радницима, јер успех постоји само уколико су све стране задовољне.

 

На послетку, организован је коктел у фоајеу биоскопа „СИНЕМА“ где су послодавци у неформалном дружењу имали прилике да се међусобно упознају и поразговарају за заједничким проблемима.

 

Сви заинтересовани послодавци су добили и могућност да одмах приступе „УПС –ПОСЛОДАВЦИ ЗРЕЊАНИНА“ а они који то накнадно желе, обавештени су да могу то учинити у просторијама УПС-Послодавци Зрењанина које се налазе у улици Краља Александра I Карађорђевића 15/III (зграда „Ренесанс“) или у просторијама Општег удружења предузетника, Тепличка улица број 20.

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија