latinica | ћирилица

ОДРЖАН ПЕТИ РАДНИ ДОРУЧАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МЕДИЈА

27.10.2015

У Уторак 27. Октобра 2015. године, у ресторану „Ренесанса“ одржан је пети радни доручак са представницима медија. Драган Видаковић, Председник Удружења отворио је скуп и поздравио присутне новинаре. Испред ЗРЕПОК-а су поред Председника, на скупу били присутни и чланови Извршног одбора: Будимир Јовановић, Драгољуб Бјелоглав и Горан Ковачевић.


Ово дружење привредника и новинара је започето са информацијом о проширењу ЗРЕПОК-а. Наиме, Драган Видаковић је изнео новинарима податак да је Зрењанинском пословном кругу приступио нови члан, Борислав Умићевић са фирмама „УМ-ИНГ“ и „Петкус Балкан“. Председник Удружења је укратко изнео информације о новом члану, о пословању његових фирми који се претежно баве инжењерингом, производњом и монтажом опреме за складиштење, производњу и прераду пољопривредних и прехрамбених производа. Он је уједно пренео извињење Борислава Умићевића што је због неодложних пословних обавеза морао да отпутује за Либан, па није у могућности да присуствује овом састанку. 


Посланици јавне речи су одмах на почетку поставили питање члановима Зрењанинског пословног круга, како су задовољни сарадњом са Градском управом, уједно, констатовано је да је ЗРЕПОК био покровитељ првог Економског форума у граду, па отуда интересовање да ли је покренута нека формална сарадња између привредника и градских челника.

 

Детаљ са скупа

 

Драган Видаковић и Горан Ковачевић су одговорили да нису настале никакве промене у комуникацији између ЗРЕПОК-а и Градске управе, да ЗРЕПОК нема проблема у комуницирању са Градоначелником и другим градским челницима и да су му доступни за разговор, али и да није успостављена формална сарадња и редовна комуникација из које би се могао реализовати знатно већи допринос ЗРЕПОК-а нашој локалној заједници. Зато ЗРЕПОК сматра да би та сарадња могла и морала бити на знатно вишем нивоу, да би град требало да знатно више користи потенцијале сабране у ЗРЕПОК-у, али и да ЗРЕПОК не жели, нити може, да је намеће, пошто сматра да за тим мора да постоји обострана свест о значају укључивања свих релевантних субјеката наше локалне заједнице, а нарочито успешних привредника и предузетника, у њен живот и доношење битних одлука. У вези покровитељства Економског форума, Видаковић је рекао, да је на тај начинЗРЕПОК дао подршку напорима Средњобанатског управног округа и њеног начелника Душана Шијана због тога што у оквиру својих могућности чине све да подрже привреду и подстакну успостављање сарадње са пословним светом из региона Румуније и Русије са којима град Зрењанин и округ имају успостављену сарадњу. Један од основних циљева које је ЗРЕПОК поставио пред собом још од оснивања јесте да допринесе привлачењ нових инвестиција и послова у наш регион како би се решио један од највећих проблема наше средине – проблем незапослености и сирмоштва. ЗРЕПОК је и до сада подржавао све овакве и сличне напоре и сасвим сигурно је да ће то и у будуће радити, те да на овај начин ЗРЕПОК само показује своју доследност у посвећености испуњавања зацртаних циљева.

 

Чланови ЗРЕПОК-а – с лева на десно – Горан Ковачевић, Драган Видаковић, Будимир Јовановић и Драгољуб Бјелоглав

 

Будимир Јовановић је изјавио, да се он константо залаже и тражи да се осмисли механизам, или тело на локалном нивоу(форма је потпуно небитна), који ће утицати и на највиши врх наше државе, и који ће бити у функцији привлачења што већег броја нових инвестиција, пре свега у производне погоне, где ће се запошљавати и високо образовани кадар, па ће то утицати и на смањење одлива квалитетне радне снаге из наше средине.

 

Потом се прешло, на, можда, и најактуелнију тему у Зрењанину ових дана, а то је отварање „Авив“ парка. Јединствен дтав ЗРЕПОК-а је да је ова инвестиција веома ефикасно реализована и да она даје додатни садржај Граду Зрењанин.

 

Драгољуб Бјелоглав и Горан Ковачевић, као власници најзначјајнијих прехрамбених трговачких ланаца који послују у граду Зрењанину, су рекли да ће то у одређеној мери сигурно утицати на њихово пословање, али ће се они прилагодити и мишљења су да то неће претерано осетити пошто је пословање конккурентске трговинске компаније „ДИС“ у Авив парку предвиђено у оквиру продајног формата који се значајно разликује од њихових трговинских објеката.

 

Будимир Јовановић је изјавио да се занемарује негативан утицај Авив-а на мање привреднике, који неће моћи да претрпе оштру конкуренцију и који ће бити принуђени да затворе своје радње и отпусте одређени број радника. Он је посебно истакао и то да су нама много потребније нове производне инвестиције које ће стварати нову вредност него оне које ће само довести до прерасподеле постојеће.

 

Драган Видаковић је изнео став да ће појава АВИВ парка као и све што је ново, донети и доброг и лошег, али да ову инвестицију генерално оцењује позитивно јер сматра да доноси много више доброг. Најбоље је то што ће се створити сасвим нови садржаји, што ће зрењанинци имати знатно већу и квалитетнију понуду и што ће се заоштрити конкуренција из које ће превасходно имати користи потрошачи. Он је изнео и да ће то сигурно допринети затварању многих који неће бити способни да издрже конкуренцију али ће и оне који опстану подићи на виши ниво. Он је изнео и своје искуство из више фирми које дотиче отварање АВИВ парка а у вези опстанка биоскопа СИНЕМА у условима отварања потпуно новог савременог мултиплексаа, рекао је да се СИНЕМА неће предавати и да је спреман на нова улагања и подизање нивоа квалитета у корист посетиоца али и да је за то предуслов решење статуса СИНЕМЕ у згради бившег „КОМИТЕТА“.

 

Видаковић је посебно истакао да ће отварање АВИВ парка нарочито осетити центар града у којем очекује да ће бити затварања постојећих локала и пада цена закупнина као и атрактивности центрра града као трговачке зоне којој је све теже прићи због недостатка паркинг простора и саобраћајних проблема приступа и да је у том смислу изузетно значајно да се добро организује и град и корисници локала у центру и посебно истакао улогу БИД-а у том послу.

 

Потом је отворено питање коме је поверен посао афирмације центра града, на који начин треба Град да контролише издавање локала у центру града, колико Градска управа оптеређује рад привредника и предузетника са локалним таксама, да ли долазак страних инвеститора тера локалне привреднике на сарадњу, да ли је довољно сазрела свест код наших привредника о удруживању и још много интересантних тема за живот и рад у Зрењанину.

 

Скуп је завршен са темом (не)објављивања детаљних спискова пореских дужника на сајту локалне пореске управе. Сви присутни су се сложили да је неприхватљива измена Закона о селективном објављивању имена пореских дужника, где је прописано да Пореска управа квартално, са пресеком стања на последњи дан у последњем месецу квартала, објављује на својој интернет страни назив, односно име и презиме, ПИБ и износ пореског дуга пореских дужника, и то само правних лица са пореским дугом у износу од преко 20.000.000 динара и предузетника са пореским дугом у износу од преко 5.000.000 динара, чиме обавеза чувања службене тајне није повређена. Став ЗРЕПОК-а је да ова измена има функцију да штити дужнике, поготово са овим лимитима дуга и укидањем обавезе да се објављују имена физичких лица.

 

Мислимо да је сасвим поштено да грађани знају ко плаћа порез, а ко не плаћа. Ми ћемо преко НАЛЕДА и Уније послодаваца Србије да захтевамо да се то законско решење измени. Док год будемо штитили дужнике, ово друштво нема перспективу. – рекао је Видаковић.

 

И ово пето неформално дружење новинара и наших чланова је трајало више од сат и по времена. Након отвореног и пријатног разговора сви присутни су закључили да су овакви скупови изузетно корисни за све и да је размењено пуно информација и мишљења о градским темама које могу бити од користи за обе стране.

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија