latinica | ћирилица

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА 10. ЦИКЛУСА ЛЕТЊЕ СТРУЧНЕ ПРАКСЕ

10.06.2020

Данас, у малом амфитеатру Техничког факултета „Михајло Пупин“ одржана је промоција јубиларног десетог циклуса пројекта „Летња стручна пракса“.

 

Пројекат је инициран од стране Зрењанинског пословног круга – ЗРЕПОК, а партнери на пројекту су, поред Техничког факултета, Унија послодаваца Србије – послодавци Зрењанина и Град Зрењанин.

 

Заинтересованим студентима обратили су се деканка факултета Драгица Радосав, представник ЗРЕПОК-а Драгољуб Бјелоглав, помоћник градоначелника Душко Радишић и координаторка пројекта испред факултета, професорка Драгана Глушац.

 

Десети циклус „Летње стручне праксе“ специфичан је због услова у којима се одвија услед актуелне пандемије вируса ковид 19.

 

Одлуком НН већа Факултет је заузео став да не треба прекидати добру праксу и традицију. Факултет ће наставити са „Летњом стручном праксом“ и одржавањем конференција на Факултету, али ће се већина активности одржавати онлајн. Деканка Радосав подсетила је да су вртићи, школе и високообразовне институције простори са већим степеном ризика од ширења вируса и апеловала на студенте да се строго придржавају прописа и препорука, те да брину о себи и свом окружењу.

 

Надам се да ће и ова генерација полазника праксе бити успешна, јер су представњени врхунски пројектни радови потеклих година. Као што знате, многи студенти су остали у фирмама у којима су обављали праксу или у другим фирмама чланицама ЗРЕПОК-а и Уније послодаваца. Отварају вам се врата за даљи развој каријере и даље усавршавање, а оно што је битно јесте да су наши студенти, који су нашли посао преко пројекта „Летња стручна пракса“, задовољни и напредовали су до високих позиција, чак су и ментори наредним генерацијама – рекла је деканка.

 

Поред чланица ЗРЕПОК-а, пројекту су се придружиле и фирме чланица Уније послодаваца Србије – послодавци Зрењанина, чак и локалне фирме које нису чланице ова два удружења а које су препознале значај пројекта „Летња стручна пракса“. Дијапазон фирми, дијапазон занимања, дијапазон пројеката је доста велик, тако да сматрамо да сваки студент може да пронађе себе и одради одређени пројекат – истиче Драгољуб Бјелоглав испред ЗРЕПОК-а.

 

Драгољуб Бјелоглав представио је студентима агенду наредних активности пројекта, уз напомену да су термини подложни променама услед новонастале ситуације.

 

Похвале за рад Факултета и флексибилност наставног особља упутио је помоћник градоначелника Душко Радишић.

 

Град Зрењанин се труди, заједно са компанијама које послују у Зрењанину, да обезбеди што квалитетније услове за рад образовних институција, као и могућност запослења. Град је, као и сваке године, обезбедио хонорар за све учеснике пројекта у висини од 600.000 динара, али то не треба да вам буде главни мотив. Главни мотив јесте да научите и да видите како се стечено знање спроводи практично – рекао је помоћник градоначелника Душко Радишић.

 

Координаторка Драгана Глушац упутила је студенте у детаље програма и истакла да је Летња стручна пракса прилика да се студенти прикажу директно најважнијим људима у фирми који директно одлучују о њиховом запослењу.

 

Прошлогодишња победница Бојана Дробњак истакла је да јој је Летња стручна пракса помогла, не само у примени стечених знања већ и у унапређивању комуникационих вештина кроз рад у колективу. Праксу је радила у фирми Керамика Јовановић, а њен пројектни рад примењује се у фирми.

 

Град Зрењанин, током трајања стручне праксе, судентима обезбеђује хонорар од 30.000 динара. ЗРЕПОК додељује награду најбољем студенту – стипендију на мастер студијама која износи 120.000 динара, а Факултет га ослобађа свих обавеза плаћања мастер студија у једној школској години.

 

 

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија