latinica | ћирилица

СТАВ ЗРЕПОК-А: ЗАБРАНИТИ РАД НЕДЕЉОМ И ЗА ВРЕМЕ ДРЖАВНИХ ПРАЗНИКА У ТРГОВИНСКОЈ ДЕЛАТНОСТИ

20.05.2020

Зрењанински пословни круг - ЗРЕПОК доставио је данас Иницијативу за забрану рада недељом и за време државних празника у трговинској делатности председнику Републике Србије Александру Вучићу, председници Владе Републике Србије Ани Брнабић, министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорану Ђорђевићу, министру трговине, туризма и телекомуникација Расиму Љајићу и председници Народне скупштине Републике Србије Маји Гојковић.

Чланови Зрењанинског пословног круга – ЗРЕПОК једногласно су донели одлуку да покрену Иницијативу за забрану рада недељом и за време државних празника у трговинској делатности (продавнице мешовите робе, тржни центри) .

Иницијатива је проистекла из чињенице да су грађани за време ванредног стања и ригорозних ограничења успевали да се снабдевају основним животним намирницама и осталим потрепштинама за живот, чак и у ситуацијама када су продавнице биле затворене три узастопна дана.

У претходном периоду земље у окружењу донеле су одлуку да се забрани рад недељом и са економске тачке гледишта та одлука није утицала негативно на ниво запослености радника нити на пословање привредних субјеката.

У области трговине има око 200.000 запослених, од тога су 70 одсто жене. Најнормалнија ствар хуманог друштва је обезбеђивање услова за живот породице. У ситуацији када запослена особа мора да ради 28 дана у месецу, не можемо се похвалити чињеницом да је стандард грађана на адекватном нивоу. Такве радне обавезе запослених лоше утичу на здравље, породицу али и на комплетно друштво.

Ова одлука не треба да буде посматрана само са економске стране, већ много шире. Одлука је битна како социолошки у смислу функционисања породице (породични ручак, верски обичаји), тако и културолошки у погледу система вредности када је реч о породичним догађајима и забавама.

Са економске стране посматрано, трговине би се суочиле са прерасподелом радних обавеза и распореда рада радника, радници би били одморнији, угоститељски објекти би имали већи простор за рад и потенцијално више посета, што у овој ситуацији после пандемије може бити позитивно за њихов бржи опоравак.

Оно што је врло важно, јесте доношење закона који не дозвољава изузетке, како би се избегао сваки вид злоупотребе.

ЗРЕПОК је ову иницијативу доставио надлежним министарствима, Влади Републике Србије, Народној скупштини Републике Србије али и другим асоцијацијама радника и послодаваца.

Привредне субјекте позивамо да се у знак поштовања према својим запосленим радницима придруже иницијативи за укидање рада недељом и за време државних празника.

Омогућите запосленима да викенд проведу са својим породицама.

Допис председници Владе Републике Србије, госпођи Ани Брнабић, можете погледати овде.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија