latinica | ћирилица

ЗРЕПОК ДОСТАВИО ИНИЦИЈАТИВЕ ОПШТИНАМА НА ТЕРИОРИЈИ СРЕДЊЕГ БАНАТА ЗА ПРЕВАЗИЛАЖЕЊЕ КРИЗЕ УЗРОКОВАНЕ КОРОНА ВИРУСОМ НА НИВОУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

11.05.2020

Пандемија корона вируса успорила је, или потпуно зауставила привредне активности у циљу очувања здравља грађана. Ванредна ситуација погодила је велики број фирми, а последице, које ће се одразити на целокупну домаћу економију, моћи ће да се сагледају тек у периоду који следи.

Зрењанински пословни круг поздравља напоре Владе Републике Србије у циљу превазилажења економске кризе узроковане пандемијом корона вируса. Сматрамо да је опоравак привреде општи циљ друштва и задатак свих њених чинилаца, стога смо доставили општинама на територији средњег Баната предлоге за побољшање привредног амбијента у доба борбе за опстанак већине привредних субјеката.

Привредни субјекти су принуђени да мењају своје пословне моделе и да се прилагоде новонасталој ситуацији, да пронађу решења за одржавање фирми у животу, да избегну велико смањивање броја запослених, као и да их заштите у што већој мери. Како би ово постигли, неопходно је да им локалне самоуправе помогну својим мерама. Сада је више него пожељна редовна комуникација са привредом, отворен и редован дијалог, како би се постигли најбољи ефекти на задовољство јавног али и приватног сектора.

Поздрављамо одлуку о мораторијуму Народне банке Србије, јер су кредити привредницима, али и грађанима велики терет поготово у оваквим кризним ситуацијама. И даље постоји дилема да ли је требало више подржати секторе који су угроженији од других, али сматрамо да је ту највећа улога локалних самоуправа да процене ситуацију на свом терену и благовремено реагују на допуну мера.

Сматрамо да локалне самоуправе могу извршити значајан утицај на доносиоце одлука на највишем нивоу у погледу корекције донетих одлука, предлажемо израду програма подршке на локалном нивоу, како би се негативне економске последице настале услед болести ковид 19 ублажиле у што краћем периоду.

Свесни смо тога да примена пакета мера Владе Републике Србије за привреду и становништво током ванредног стања проузрокује велико смањење прихода локалних самоуправа по основу пореза на зараде и пореза на приходе од самосталне делатности, који представљају најиздашније приходе свих локалних самоуправа, али уједно сматрамо да је сада врло важно рационално трошење буџетских пара и доношење одлука и мера које ће обезбедити одрживост целокупног система. Сигурни смо да су Градска управа Зрењанин и општине Житиште, Сечањ, Нови Бечеј и Нова Црња у могућности да одређене пројекте и активности одложе за период када ће финансијска ситуација на тржишту бити стабилнија.

Редовно испуњавање обавеза - свих рачуна јавним, комуналним предузећима, закупа, разних парафискалних намета тј. такси се очекује од свих привредника, али на жалост то је за велики број фирми тешко остварљиво.

У комуникацији са предузетницима који су по инструкцијама Владе Република Србије зауставили обављање делатности, дошли смо до закључка да би било пожељно иницирати од локалних самоуправа и јавних предузећа отпис потраживања по основу:

• Изношења смећа (за фирме које су имале забрану обављања делатности);

• Заузећа јавне површине за постављање летњих башти за угоститеље (од увођења ванредног стања све до укидања ванредног стања);

• Таксе за истицање назива фирми и еко таксе за привредне субјекте који су највише погођени кризом – туристичке агенције, занатлије, угоститељски објекти...;

• Пореза за имовину привредним субјектима који су по инструкцији Владе Србије морали да прекину обављање делатности, односно онима који нису имали услове за рад због увођења ванредног стања, за време прекида рада;

А за фирме које су имале много изазова у пословању:

• Умањење накнада за заузеће јавних површина за трговинске радње за време трајања ванредног стања због смањеног обима пословања;

Дисциплина и солидарност из претходног периода показују резулате, те се број заражених корона вирусом у Србији смањује. Грађани средњег Баната озбиљно су схватили новонасталу ситуацију, што доказује константно мали број заражених на овој територији. Борба за здравље наших суграђана још увек траје, али тек предстоји заједничка борба за њихова радна места и оптималан животни стандард. Верујемо да ће општине Средњобанатског управног округа имати слуха за наше предлоге и у ЗРЕПОК-у препознати адекватног партнера у превазилажењу негативних ефеката корона вируса на привреду.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија