latinica | ћирилица

ДЕЛЕГАЦИЈА „ЗРЕПОК“-а НА СЕМИНАРУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ „BUSINESSEUROPE“-а

18.02.2011

На позив Уније Послодаваца Србије и највеће послодавачке организације у Европи „BUSINESSEUROPE“-а, у Београдском хотелу КОНТИНЕНТАЛ, 18. фебруара, делегација „ЗРЕПОК“-а је присуствовала семинару под називом „ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ“. Овај семинар је организован у оквиру регионалног пројекта „BOSMIP III„ (Business organizations as single market players III) у којем је Унија послодаваца Србије једна од партнера. Делегацију из Зрењанина чинили су: Милоје Тодоровић, власник фирме „Еуродомус“, Стева Кочалка, власник фирме „Валор“, Петар Медаревић, извршни директор финансија „ГОМЕКС“ и Наташа Козић, испред „Уније послодаваца Србије – послодавци Зрењанина“.

 

Семинар је отворио генерални директор „BUSINESSEUROPE“-а, Филип Де Бук, истакавши да је у питању оргнизација која окупља 40 националних организације из 34 европске земље и да обухвата око 20 милиона фирми које упошљавају 110 милиона радника! Поред њега, Србији су се представили и експерти послодавачких организација из Белгије и Литваније у циљу преношења искуства својих послодавачких организација у сфери економског развоја са фокусом на развој малих и средњих предузећа и правилима пословања у Европској унији.
Међу њима су се нашли: Sigitas Besagirskas, испред литванске конфедерације индустријалаца, Arnaud Thysen, експерт послодавачких организација из Белгије i Wytze Russchen, испред BUSINESSEUROPE-а.

 

(На слици са лева на десно налазе се: Наташа Цупаћ Павловски, из Уније послодаваца Србије, особа задужена за социјални дијалог, Arnaud Thysen, представник послодавачких организација из Белгије, Небојша Атанацковић, председник Уније Послодаваца Србије, затим Филип де Бук, генерални директор  BUSINESSEUROPE-а,  Wytze Russchen, такође из  BUSINESSEUROPE-а и  Sigitas Besagirskas, представник послодавачких организација из Литваније)

 

На семинару су се окупили председници и високи функционери репрезентативних организација послодаваца из Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније, Хрватске и Црне Горе.

 

Присутне на семинару, први је поздравио Wytze Russchen који је изразио задовољство што је дошао у посету Србији, у оквиру предприступних активности Уније послодаваца Србије која жели да постане придружени члан овог великог европског удружења и позвао све присутне на интерактивну сарадњу.

 

Такође, све учеснике поздравио је и председник УПС-а, Небојша Атанацковић који је истакао да је УПС управо настао захваљујући помоћи послодаваца из Европе, као и да смо инструкције за формирање УПС-а добили од Савета из Брисела.

 

 

Филип де Бук захвалио се председнику УПС-а на позиву и поздравио све присутне госте. Посетом Београду, де Бук жели да се омогући успостављање јаче привредне сарадње Србије и ЕУ чиме се јача и процес приближавања Србије чланству ЕУ.

 

Он је објаснио да је BUSINESSEUROPE водећа привредна асоцијација на нивоу ЕУ и организација преко које се обавља социјални дијалог, те да је њена улога да подстакне умрежавање свих земаља у Европи како би постала репрезентативно удружење послодаваца на нивоу читаве Европе.

 

Де Бук је указао да је потребно имати јаке пословне организације на нивоу Уније, обзиром да се око 60-70% регулатива које се односе на пословање компанија у ЕУ доноси на том нивоу као део заједничких програма.

 

BUSINESSEUROPE представља интересе пословне заједнице која, с друге стране, има улогу да представља део економског система који треба да буде заштићен, па је из тог разлога потребно обезбедити погодно пословно оркужење.

 

У Европској Унији идеја о интеграцији је у почетку била политички вођена да би касније главни економски погон била економска заједница удружених послодавачких снага. BUSINESSEUROPE није организација која постоји сама ради себе. Њој су потребни чланови и свакодневна интерактивна сарадња са њима у циљу унапређења пословног амбијента кроз социјални дијалог где није увек лако дефинисати и анализирати ситуацију и извући закључке.

 

Де Бук је нагласио да је свако ново проширење ЕУ остварено на добробит Уније као целине и на добробит сваке појединачне чланице, а између осталог би било корисно и за развијање бизниса и отварање нових радних места.

 

Говорећи о светској економској кризи, он је навео да је она почела у приватном сектору, али да њено решавање не би требало да оде у смеру који би гушио отворено тржиште, јер је, према његовој оцени, то и даље најбољи пут којим треба ићи, само га треба боље организовати.

 

Sigitas Besagirskas, испред литванске конфедерације индустријалаца, кроз презентацију присутнима на семинару, истакао је да је Литванија себи као циљеве у 2011. години поставила: стабилност пореског окружења, смањење бирократских препрека, промоцију иновација, извоза и предузетништва, снабдевање јефтинијим изворима енергије, недискриминацију Литваније у ЕУ што би такође требало и друге земље да ураде које имају проблем са истим.

 

Arnaud Thysen, представник послодавачких организација из Белгије истакао је да је темељ Европе развој малих и средњих предузећа, па је у складу са тим донет Акт о малом бизнису који би значио: креирање окружења у коме ће се компаније и породични бизнис развијати и у коме би предузетништво било награђено; осигурање поштених компанија које су се суочиле са банкротом да брзо добију другу шансу; креирање правила у складу са принципом ‘Прво мисли Мало (‘Think Small first’); креирање јавне администрације која одговара потребама малих и средњих предузећа; прилагођавање средстава јавне политике потребама ових предузећа; олакшавање учешћа малих и средњих предузећа у јавним набавкама као и боља искоришћеност могућности која се пружа малим и средњим предузећима кроз државну помоћ.

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија