latinica | ћирилица

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА „ЗРЕПОК“-А У ЕМИСИЈИ РАДИО ЗРЕЊАНИНА „СКУПШТИНСКА ХРОНИКА“

23.02.2011

У вези са новом Одлуком о накнади за заштиту животне средине коју је Скупштина града усвојила на својој седници од 18. фебруара, Председник „Зрењанинског пословног круга“ био је гост емисије Радио „Зрењанин“-а „Скупштинска хроника“. Водитељ еимисије Зоран Новаковић, је желео да сучељи мишљења ЗРЕПОК-а као јединог учесника у јавној расправи која је претходила скупштинској одлуци и представника градских власти који су усвојили нову Одлуку у којој су тек делимично усвојени захтеви ЗРЕПОК-а. Међутим, нико од надлежних није нашао за сходно да се одазове овом позиву.

 

Председник ЗРЕПОК-а Драган Видаковић је, најпре, рекао да му је жао што нема никог од представника градских власти који су усвојили нову Одлуку јер ће слушаоци бити ускраћени за пуну информацију, и одмах потом подсетио да је „Зрењанински пословни круг“ узео учешће у јавној расправи која је отворена по питању усвајања предлога Одлуке о накнади за заштиту животне средине и још 18. новембра је поднео званичан предлог за измену нацрта ове градске одлуке. ЗРЕПОК је у више наврата у разговорима упозорио градске челнике да би усвајање овакве одлуке којом је предвиђено увећање цене еко таксе за више од 100% додатно оптеретило зрењанинску привреду која је ионако оптерећена бројним издацима и учинило је мање конкурентном у односу на друге средине, чиме би се додатно отежало и привлачење нових инвеститора из разлога што би пословање и привређивање у Зрењанину било скупље него у другим градовима у Србији који су по својој величини и економској снази слични Зрењанину.

 

Видаковић је скренуо пажњу јавности и да је усвојено увећање „еколошке таксе“, која је предвиђена за пуњење Фонда за заштиту животне средине градског буџета, веће него што је предвиђено пројектованим увећањем буџетских прихода у 2011. години по овом основу. Наиме, буџетом за 2010. годину је предвиђен приход од 57 милиона динара, а усвојеним буџетом за 2011. годину је предвиђен приход по овом основу у износу од 70 милиона динара, што представља пројектовани раст од 23%, а не 50 до 100% како је то предвиђено за постојеће облике накнаде и још додатно да се уводе нови облици за обрачун еколошке таксе. Према прорачуну стручног тима ЗРЕПОК-а, овако усвојеном одлуком, приход који ће се остварити у буџету града Зрењанина од еколошке таксе у 2011. ће износити између 150 и 200 милиона динара што ће бити 3 до 4 пута више него што је то било у 2010. години те је то сасвим непримерено тешком времену у којем живе грађани и фунцкионише привреда града Зрењанина. Видаковић је током гостовања у овој емисији рекао да људи који су радили на изради ове одлуке и нацрта буџета града Зрењанина или не знају да сабирају и множе или имају лошу и скривену намеру да створе буџетски суфицит који ће се после прелити за друге намене.

 

Новинар је током емисије изнео податак да су ЗРЕПОК до сада на скупштинским заседањима највише нападали одборници Српске радикалне странке, те да се ЗРЕПОК повезује са Српском напредном странком и да му се замера да управља градским већем и градом.

 

На овакво питање Видаковић је одговорио да је скупштина града Зрењанина током предходне године одржала 11 седница и разматрала 354 тачака, а да се ЗРЕПОК огласио по 4 тачке, што процентуално износи нешто више од 1%. Све тачке по којима се ЗРЕПОК огласио директно су се тицале привреде и услова пословања у Зрењанину, али и грађана. По свим овим питањима отворена је јавна расправа и ЗРЕПОК је у њој учествовао тако што је свој захтев за изменом одлуке и предлозима за превазилажење проблема писменим путем предао у писарници у законском року, а да притом никада није добио писани одговор на те предлоге и захтеве. Све своје предлоге ЗРЕПОК је и јавно износио путем медија како би грађане што боље обавестио о томе шта се и како ради.

 

Видаковић је поновио да ЗРЕПОК није политичка странка и да нема намеру да се бави политиком, али да је нажалост у Србији све политика и да свако ко се ангажује по било ком питању одмах добије етикету да се бави политиком и претендује за власт. „Демократски процеси у Србији су заживели, али ако хоћемо пуну демократију неопходно је да се развије и цивилни сектор, а ЗРЕПОК је као удружење грађана део тог цивилног сектора“, напоменуо је Видаковић.

 

 

 

 

 

 

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија